Ny FN-styrke helt i det blå

FN ble tatt fullstendig på senga av Israels hastige utmarsj fra Sør-Libanon. Noe norsk bidrag til en utvidet FN-styrke i området er helt i det blå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går visste generalsekretær Kofi Annan ikke riktig om han skulle sette inn flere FN-soldater i området eller han skulle trekke ut de som er der fra før.

Seks uker før tida trekker Israel ut sine styrker, etter 22 års okkupasjon, med et hastverk som har overrumplet alle. Bak dem har deres håndtlangere Den Sør-libanesiske Hær (SLA) gått i oppløsning. Den libanesiske motstandsbevegelsen Hizbollah har rykket fram uten motstand og fylt tomrommet etter Israel. Midt i dette står FN med 4500 soldater.

Generalsekretær Kofi Annan hadde tenkt å foreslå å nesten doble FN-styrken fra nåværende 4500 til nesten 8000 soldater. Men dersom ikke alle parter i området lar FN-styrken får drive sine oppgaver i fred, truet Annan med å trekke ut hele styrken. Sikkerhetsrådet i FN nikket godkjennende til Annans plan om å treffe «alle nødvendige tiltak» for at FN skal overvåke Israels tilbaketrekking.

Nå skal Annans utsending, Terje Rød-Larsen, dra til området for å få samtykke fra regjeringene i Libanon, Syria og Israel til at FN kan kontrollere grensa og se til at Israel har trukket seg helt ut.