Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal være ute av EU i mars 2019:

- Ny folkeavstemning om Brexit kan skje. Umulig å si om det blir ja eller nei

To grunner til at Theresa May overlever Brexit-dramatikken, mener Storbritannia-ekspert.

TO HOPPET AV: Brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson forlot Theresa Mays regjeringsskute mandag i protest mot statsminister Mays tilnærming til EU. Men statsministeren overlever, tror norsk Storbritannia-ekspert. Foto: Peter Nicholls / AFP / NTB Scanpix
TO HOPPET AV: Brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson forlot Theresa Mays regjeringsskute mandag i protest mot statsminister Mays tilnærming til EU. Men statsministeren overlever, tror norsk Storbritannia-ekspert. Foto: Peter Nicholls / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke noe i den britiske konstitusjonen som forhindrer en ny folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal melde seg ut eller fortsatt være medlem av EU, sier statsviter og førstelektor Øivind Bratberg på Det statsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.

Han tok sin doktorgrad på partipolitikk i Storbritannia, og er en av de fremste analytikere av britisk politikk i Norge.

Det er bare et flertall i Parlamentet som skal til for å sette i gang en omkamp i stemmeurnene.

- Overtid allerede

- Rent praktisk er tidsskjemaet for en ny folkeavstemning allerede på overtid. I mars 2019 skal Storbritannia være utmeldt av EU etter den gjeldende kjøreplanen, sier Bratberg og fortsetter:

- Jeg har ikke trodd at en slik omkamp skulle være mulig. Men med alt som skjer nå, tør jeg ikke utelukke noe med hundre prosents sikkerhet.

Både Brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson har trukket seg fra statsminister Theresa Mays konservative regjering med noen timers mellomrom.

Slik karakteriserer Bratberg situasjonen etter at de to sentrale regjeringsmedlemmene har «hoppet over bord»:

- TØR IKKE UTELUKKE NOE: Men Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg tror Theresa Mays regjering overlever Brexit-innspurten. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- TØR IKKE UTELUKKE NOE: Men Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg tror Theresa Mays regjering overlever Brexit-innspurten. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- En kolossal gambling med Storbriannias rolle i prosessen. Veldig mye står på spill.

- Hva er det sannsynlige utfallet av en eventuell ny Brexit-avstemning?

- Det er overraskende vanskelig å spå om det blir ja eller nei. Det er ikke noe i de mange meningsmålingene som tyder på at det er blitt noen ytterligere avklaring siden sist. Mye vil nok avhenge av hvordan partene markerer seg fra start i en eventuell valgkamp.

- Hvor sto egentlig statsminister Theresa May selv før det hardnet så dramatisk til i henne eget parti og regjering ?

- Jeg vil kalle henne «en nøytral tredjepart» som prøve å forene ytterpunktene. Men det er jo mange signaler gjennom lang tid nå som viser at fløyene er uforsonlige. Boris Johnson og David Davis vil ha Storbritannias gjenreist som en selvstendig stormakt. De tåler ikke statsministerens EØS-tilnærmning.

- Overlever på Nord-Irland

- Kan statsminister Theresa May og hennes regjering overleve denne kampen uten selvstendig flertall i parlamentet fram til den endelige fristen i mars neste år?

- Ja, jeg tror det - av to hovedgrunner. Det er ingen andre grupper i det konservative partiet som har oppslutning nok til å danne en ny regjering i dagens situasjon. Fraksjonene innad sier mer eller mindre åpent at Theresa May får prøve å styre skuta til EU-spørsmålet er endelig avgjort. Og så får den interne kampen stå etterpå.

- Og den andre og avgjørende grunnen: Etter valgnederlaget sist er de konservative og statsminister Theresa May avhengige av støtte fra unionister i Nord-Irland. Og de får det optimale ut av sin vippeposisjon med gode overføringer til Nord-Irland og et tydelig ja til Brexit. Verken Labour eller andre konstellasjoner i Parlamentet er så klare på disse to løftene for å få støtte fra unionistene som Theresa Mays regjering, vurderer statsviter og Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg.