Ny førerprøve hvert tiende år

LONDON/OSLO (Dagbladet): Nå kan det bli vanskeligere å beholde førerkortet gjennom et langt liv. EU vurderer en kontroversiell plan som innebærer at alle må fornye førerkortet hvert tiende år. De som ikke greier testen, mister automatisk førerkortet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og LILLIAN VAMBHEIM

EU-politikerne vurderer nå flere drastiske tiltak for å redusere antall dødsulykker på veiene i Europa. EU har regnet ut at vel 45000 mennesker dør som følge av bilulykker på veiene i EU-landene.

Flere tiltak

EU-politikerne mener at upopulære tiltak må til for å redusere antall dødsulykker. I tillegg til obligatoriske førerprøver hvert tiende år mener EU-politikerne at fartsbøter også må overføres til rettsapparatet.

- Det er de unge bilførerne som er farligst, og derfor må også rettsapparatet behandle fartsovertredelser. Det er bare ved å overføre disse sakene fra foreleggsregistrene til rettsapparatene at vi kan begynne å snakke om preventive tiltak mot høye hastigheter, sier EU-byråkratene.

Tvilsom effekt

Norge er et av de landene i verden som har færrest dødsulykker på veiene. Regelen her i landet er at tar du først førerkortet, er det gyldig til du er 100 år. Et vedtak om obligatorisk fornyelse av førerkortet, vil ikke automatisk få innvirkning her i landet selv om vi er EØS-medlemmer.

- EU har godtatt de norske reglene om livsvarige førerkort. Selv om vi er et EØS-land, må vi ikke automatisk binde oss til et nytt EU-direktiv som krever ny førerprøve hvert tiende år, sier avdelingsdirektør Anita Skauge i Samferdselsdepartementet.
Verken hun eller informasjonsdirektør i Vegdirektoratet, Steinar Gullvåg, kjenner til de nye tiltakene fra EU.

- Det er ikke de erfarne sjåførene som utgjør risikogruppene, og det kan derfor diskuteres hvilken effekt et slikt forslag egentlig vil ha, sier Gullvåg. Organisasjonen for preventive tiltak mot dødsulykker (RoSPA) hilser utspillet fra EU velkommen, men mener at obligatoriske tester bør gjennomføres hvert femte år.