ANNE FRANK: Anne Frank ble bare 15 år gammel. Hun døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen kort tid før frigjøringen i 1945. I dag sier forskere ved Anne Frank-museet i Nederland at den unge jenta sannsynligvis døde tidligere enn det man hittil har trodd. Foto: AFP/Scanpix
ANNE FRANK: Anne Frank ble bare 15 år gammel. Hun døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen kort tid før frigjøringen i 1945. I dag sier forskere ved Anne Frank-museet i Nederland at den unge jenta sannsynligvis døde tidligere enn det man hittil har trodd. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Ny forskning: - Anne Frank døde tidligere enn antatt

70 år siden den unge dagbok-forfatteren døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Offisielt er det i dag 70 år siden den unge jenta Anne Frank døde - bare 15 år gammel.

Etter sin død ble Anne Frank verdenskjent for dagboka hun skrev mens hun og familien gjemte seg i Amsterdam under andre verdenskrig.

Tyfusepidemi Anne Frank og resten av familien ble tatt til fange av tyskerne og sendt til konsentrasjonsleiren i Auschwitz i august 1944, fordi de var jøder. Anne ble deretter flyttet til Bergen-Belsen, hvor hun døde etter at det brøt ut en tyfusepidemi i leieren vinteren 1944/1945.

Men forskere ved Anne Frank House Museum mener det ikke var den 31. mars 1945, som tidligere antatt, at 15-åringen døde.

Under en markering i dag sa de at de mener den unge dagbok-forfatteren døde tidligere enn dette.

DAGBOKA: Anne Frank fikk den i 13-årsgave den 12. juni 1942, og skrev i den fram til 1. august 1944. Foto: AP /Scanpix
DAGBOKA: Anne Frank fikk den i 13-årsgave den 12. juni 1942, og skrev i den fram til 1. august 1944. Foto: AP /Scanpix Vis mer

- Det er sannsynlig at Anne døde i Bergen-Belsen-leieren i februar 1945, sier forsker Erika Prins ved museet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Rett før frigjøringen Den nye datoen endrer trolig lite i historien om livet til Anne Frank. Bergen-Belsen-leieren ble frigjort først den 12. april 1945 av engelske tropper.

- Når man hører at hun døde i slutten av mars, gir det en følelse av at de (Anne Frank og søsteren) døde rett før frigjøringen - som kan gi tanker som «hva om de bare hadde overlevd to uker til»... Slik er det ikke lenger, sier forsker Prins.

Sist Anne Frank ble sett i live av en annen fange i Bergen-Belsen-leieren var en gang før 7. februar 1945, ifølge Dutch News.

Ingen eksakt dato Ifølge forskerne ved Anne Frank House Museum har vitner uttalt at Anne Frank viste symptomer på tyfus allerede tidlig i februar. Forskerne viser deretter til nederlandske helsemyndigheters konklusjoner om at de fleste tyfus-smittede dør 12 dager etter at de er blitt syke. 

- Med bakgrunn i dette, er det sannsynlig at de døde i februar. Men den eksakte datoen er ukjent, sier forskerne.

Den eneste i familien Frank som overlevde krigen, var Annes far. Det var han som ga henne dagboka, som kanskje er verdens mest leste. Anne Frank fikk den i 13-årsgave den 12. juni 1942, og skrev i den fram til 1. august 1944.