Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning: - Genetisk sykdom var årsak til mammutens død

Mistet luktesansen og ble asosial som følge av DNA-feil.

- DNA-FEIL: En ny forskningsrapport konkluderer med at de siste mamutene på jorda døde som følge av omfattende genmetiske mangler. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
- DNA-FEIL: En ny forskningsrapport konkluderer med at de siste mamutene på jorda døde som følge av omfattende genmetiske mangler. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny forskningsrapport, publisert i PLOS Genetics, var det en feil i mammutens DNA som førte til dens utryddelse.

42 000 ÅR GAMMEL: Denne mammuten som ble funnet i Sibir, levde for anslagsvis 42 000 år siden. Foto: M. Spencer Green/AP/Scanpix
42 000 ÅR GAMMEL: Denne mammuten som ble funnet i Sibir, levde for anslagsvis 42 000 år siden. Foto: M. Spencer Green/AP/Scanpix Vis mer

Flere genetiske mutasjoner førte til et genetisk sammenbrudd for mammuten, slik at den b.la mistet luktesansen, holdt seg unna andre artsfrender - og fikk en merkelig skinnende pels, skriver BBC.

Forskerne bak rapporten har analysert det utryddede dyrets DNA for mutasjoner, der motivet har vært å finne informasjon som kan hjelpe truede dyrearter som lever på jorda i dag.

Rebekah Rogers fra University of California står bak forskningen. Til BBC sier hun at mammutens gener «falt fra hverandre» før dyret ble utryddet.

Hun omtaler videre dette som «det første tilfellet av genetisk nedsmelting hos en spesifikk art».

Ifølge forskningsrapporten fikk mammutene denne genetiske feilen etter at de ble isolert på Wrangel Island i Det arktiske hav for omlag 4000 år siden.

Mammutene på fastlandet var da utryddet.

- Det var bare dette ene tilfluktsstedet igjen for mammutene, etter at alle på fastlandet døde ut, sier Rogers.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media