Norsk barnevern og menneskerettighetene

Ny forskning: Avslører nye lovbrudd

I bare 4 av 10 tvangsadopsjonssaker er de involverte barna gitt en stemme, viser ny forskning.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- At såpass få barn er gitt en stemme i så viktige beslutninger som adopsjon, er nedslående, sier professor Marit Skivenes ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Professoren viser til at FNs barnekonvensjon fastslår at barn, så tidlig som mulig, har rett til å bli involvert i beslutninger som angår dem selv.

I en ny studie, publisert i International Journal of Children's Rights, har Skivenes og forsker Amy McEwan-Strand ved Centre for Research on Discretion and Paternalism, Universitetet i Bergen, undersøkt hvordan fylkesnemndene vurderer barns evner og anlegg, i saker som omhandler tvangsadopsjon.

Artikkelen er basert på en undersøkelse av alle adopsjonsvedtak av barn i alderen 4-17 år i en seksårsperiode (2011-2016). Totalt utgjorde dette 169 vedtak.

Disse sakene avgjøres etter en to til tre dager lang høring i fylkesnemndene, som er førsteinstans i barnevernssaker.

- Fraværende

- Våre funn viser at mange barn er fraværende i begrunnelsen og konklusjonen om adopsjon. Små barn får ikke vurdert sine evner til å danne seg en mening, og er ikke til stede i sakene. Eldre barn gjennomgår en lite dyptgående vurdering, som bare kort nevner deres mening. Totalt sett er barns rolle og plass i tvangsadopsjonsavgjørelsene overraskende liten, sier Skivenes

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer