SLITER SEG UT:  Gode foreldre sliter mer med stressrelaterte symptomer enn foreldre med lav empati, ifølge en amerikansk forskningsrapport. Foto: Scanpix
SLITER SEG UT: Gode foreldre sliter mer med stressrelaterte symptomer enn foreldre med lav empati, ifølge en amerikansk forskningsrapport. Foto: ScanpixVis mer

Ny forskning: Gode foreldre blir syke av stress, mens de uempatiske slipper unna

- Klarer ikke å ta pauser, mener psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bekymrer du deg mye over barnet ditt? Trolig bra for barnet, men verre for deg, ifølge en rapport skrevet av forskere ved Northwestern University i USA.

Forskningen, publisert på den amerikanske psykologforeningens hjemmesider, tok utgangspunkt i en undersøkelse gjort på 247 foreldre med barn i ungdomsalderen.

Undersøkelsen tok først utgangspunkt i en rekke spørsmål tilpasset for å undersøke empatien til foreldrene, og tok deretter for seg hvor bra barna deres hadde det.

Bruker mye tid på bekymring Forskerne tok også blodprøver av de som var med på undersøkelsen. For foreldre med høy empati, så viste blodprøvene at disse også hadde høy grad av inflammasjon knyttet til stress.

Dette på tross av at disse foreldrene i større grad oppga at de hadde en mening med livet enn foreldre med lavere empatiresultater.

De hadde også barn som oppga høy selvtillit og viste god emosjonell kontroll på forskernes tester.

Nettstedet Quartz skriver at resultatene til forskerne henger godt sammen med tidligere forskning på det store antallet ansatte i omsorgsyrker som rammes av kroniske sykdommer - en tendens som tidligere har blitt knyttet til at disse yrkesgruppene bruker mye tid på å bekymre seg over andres velvære.

- Preger deg fysisk Anders Skuterud er seniorrådgiver ved Norsk Psykologforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at selv om de konkrete målingene til forskerne er nytt, så er det ikke noe banebrytende ved at det kan være krevende å være god forelder - særlig når barnet sliter.

- Når du strekker deg, så preger det deg også fysisk. Det er noe vi særlig tenker på ved foreldrerådgivninger knyttet til søvnproblematikk på spebarn, men også i forbindelse med ungdomstida. Bekymrer du deg mye når ungdommen er ute om natta, så gir det utslag, sier Skuterud til Dagbladet.

Må ta pauser Skuterud understreker likevel at det å ha barn ikke nødvendigvis bare er negativt helsemessig. Her viser han til undersøkelser på at mødre med flere barn lever lengre enn kvinner med få eller ingen barn.

- Det trenger på ingen måte å bety at de er dårlige foreldre. Gjennom livet skal vi igjennom en viss mengde stress, og barnløse får ofte stress gjennom yrkesvalg og andre ting som kjennetegner det å være uten barn, sier Skuterud.

Psykologen legger vekt på at stress i seg selv er viktig for å holde kroppen aktivert, så er pauser viktig. Det er dette han tror foreldre med mye empati ikke klarer å ta seg.

- Om vi ikke hadde hatt en viss grad av stress, så ville vi blitt bra feite og dorske, men det kan bli for mye av det. Kattemødre pleier å dytte bort ungene når de kommer til en viss alder. En kan tenkes at foreldre kan bli flinkere på å ta seg disse pausene, og kanskje si litt oftere at barna kan ordne opp selv av og til, sier Anders Skuterud i Norsk Psykologforening.