EKTE KJÆRLIGHET: Ny forskning viser at hunder likner mer på mennesker og aper enn det som tidligere har vært kjent. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB Scanpix
EKTE KJÆRLIGHET: Ny forskning viser at hunder likner mer på mennesker og aper enn det som tidligere har vært kjent. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB ScanpixVis mer

Ny forskning kan forklare våte hundekyss: Derfor blir bikkja så glad for å se deg

Menneskets beste venn er hjernescannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mennesker kan gjenkjenne et ansikt når de ser det, uansett om det er på et todimensjonalt bilde eller om det sitter på toppen av en sprell levende kropp.

Ansiktsformen har en unik måte å feste seg på sinnet hos både mennesker og primater.

Nå viser ny forskning at også menneskets beste venn er programmert til å kjenne igjen ansikter, skriver Business Insider.

Hjerneavbildningsteknikk En studie publisert av PeerJ, ei forskergruppe ved Emory-universitetet i Atlanta, USA, har oppdaget at hunder har et spesifikt område i hjernen som reagerer på ansikter.

For å avdekke dette, brukte forskerne såkalt funksjonell magnetresonanstomografi (fMRI), en funksjonell hjerneavbildningsteknikk som kan fremstille endringer i aktivitet i områder i hjernen til mennesker eller dyr.

Seks hunder ble plassert i fMRI-maskina og vist filmer av menneskeansikter, hundeansikter og livløse objekter.

Et spesielt område i hjernen lyste opp «betydelig mer» da hundene ble vist bilder av menneske- eller hundeansikter enn da de ble vist bilder av livløse objekter.

- Vi konsentrerte oss om et område av hjernen som vi vet responderer særlig på ansikter hos mennesker og primater. Det viste seg at det er samme sak med hunder, sier studiens seniorforfatter, nevroforsker Gregory Berns ved Emory-universitetet.

- Viktig stimuli Mennesker har holdt hunder som kjæledyr i minst 15000 år. Tidligere forskning har vist at de utviser omtrent de samme følelsene som små menneskebarn, og hundene ser på eierne sine på omtrent samme måte som småbarn betrakter sine foreldre.

- For sosiale dyr er ansikter et svært viktig stimuli som bærer fantastisk mye informasjon, slik som identitet, kjønn, alder, føleleser og kommunikative intensjoner, heter det i den ferske studien.

- Så det er ikke overraskende at hunder blir tiltrukket av ansikter, sier Berns.

Studien omfatter bare seks hunder, men Berns hevder det ikke svekker deres funn. At forskerne faktisk kunne se en markant økning i aktivitet i den del av hjernen de ønsket, er mer enn tilstrekkelig.

- Dette er først og fremst et spørsmål om eksistens. Hvis vi kan demonstrere at en hvilken som helst hund har denne ansiktsregionen i hjernen, ja, da finnes den. Det faktum at vi kan finne dette, ikke bare i en hund, men i seks, viser at dette ikke er noe som bare gjør seg gjeldende hos mennesker, aper eller halvaper, sier Berns.