Flyktningkrisa rundt Middelhavet

Ny forskning knuser flyktningteori

Ny forskning slår hull i justisminister Jøran Kallmyrs forklaring om at folk flykter fra Libya i overfylte og livsfarlige gummibåter for å bli reddet i Middelhavet.

BLIR REDDET: 81 personer blir her snart hentet opp fra den overfylte gummibåten og over i den norsk-eide redningsbåten Ocean Viking, som drives av Leger Uten Grenser og en fransk organisasjon. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB Scanpix
BLIR REDDET: 81 personer blir her snart hentet opp fra den overfylte gummibåten og over i den norsk-eide redningsbåten Ocean Viking, som drives av Leger Uten Grenser og en fransk organisasjon. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ingen forbindelse mellom antall mennesker og båter som forsøker å komme seg over Middelhavet og såkalte NGO-redningsbåter i Middelhavet, viser en ny studie, ifølge The Guardian.

Funnene knuser den mye gjentatte påstanden om at redningsbåter i Middelhavet fører til at flere mennesker vil legge ut på havet mot Europa i skrøpelige gummibåter og gamle fiskebåter.

- Flere vil dra

I sommer bestemte Leger Uten Grenser at de ville sende den norskeide Ocean Viking til Middelhavet for å redde mennesker fra drukningsdøden.

Avgjørelsen ble raskt kritisert av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp), som mener at redningsfartøyer med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

- Jeg vil heller oppfordre flyktningorganisasjoner til å hjelpe folk der de er, i flyktningleirer, i stedet for å dra ut og ha redningsaksjoner på sjøen. Det kommer til å føre til at flere flyktninger tar sjansen på å dra ut. Og det vil øke antallet drukningsulykker, sa justisministeren til NRK.

Karine Nordstrand, styreleder i Leger Uten Grenser, var ikke enig med ministeren:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.