Flyktningkrisa rundt Middelhavet

Ny forskning knuser flyktningteori

Ny forskning slår hull i justisminister Jøran Kallmyrs forklaring om at folk flykter fra Libya i overfylte og livsfarlige gummibåter for å bli reddet i Middelhavet.

BLIR REDDET: 81 personer blir her snart hentet opp fra den overfylte gummibåten og over i den norsk-eide redningsbåten Ocean Viking, som drives av Leger Uten Grenser og en fransk organisasjon. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB Scanpix
BLIR REDDET: 81 personer blir her snart hentet opp fra den overfylte gummibåten og over i den norsk-eide redningsbåten Ocean Viking, som drives av Leger Uten Grenser og en fransk organisasjon. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ingen forbindelse mellom antall mennesker og båter som forsøker å komme seg over Middelhavet og såkalte NGO-redningsbåter i Middelhavet, viser en ny studie, ifølge The Guardian.

Funnene knuser den mye gjentatte påstanden om at redningsbåter i Middelhavet fører til at flere mennesker vil legge ut på havet mot Europa i skrøpelige gummibåter og gamle fiskebåter.

- Flere vil dra

I sommer bestemte Leger Uten Grenser at de ville sende den norskeide Ocean Viking til Middelhavet for å redde mennesker fra drukningsdøden.

Avgjørelsen ble raskt kritisert av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp), som mener at redningsfartøyer med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

- Jeg vil heller oppfordre flyktningorganisasjoner til å hjelpe folk der de er, i flyktningleirer, i stedet for å dra ut og ha redningsaksjoner på sjøen. Det kommer til å føre til at flere flyktninger tar sjansen på å dra ut. Og det vil øke antallet drukningsulykker, sa justisministeren til NRK.

Karine Nordstrand, styreleder i Leger Uten Grenser, var ikke enig med ministeren:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer