SVAR PÅ MYTEN: Myten om Den avskyelige snømannen, eller «Himalayas Yeti», som den også kalles - har lenge eksistert.

Nå har forskere gransket DNA, og mener å ha svaret på hvorvidt monsteret har ekistert eller ei. Foto: Scanpix
SVAR PÅ MYTEN: Myten om Den avskyelige snømannen, eller «Himalayas Yeti», som den også kalles - har lenge eksistert. Nå har forskere gransket DNA, og mener å ha svaret på hvorvidt monsteret har ekistert eller ei. Foto: ScanpixVis mer

Ny forskning knuser mytene om «den avskyelige snømannen»

Funn man trodde kunne stamme fra monsteret, har blitt DNA-analysert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myten om Den avskyelige snømannen, eller «Himalayas Yeti», som den også kalles - har lenge eksistert.

Nå har forskere gransket DNA, og mener å ha svaret på hvorvidt monsteret har ekistsert eller ei, skriver CNN.

Den avskyelige snømannen er lokalt kjent som migo eller yeti. Vesenet skal ifølge lokale beretninger finnes i Himalaya. Det er halvt dyr, halvt menneske, cirka 180 cm høy og dekket av rødbrun pels, men med hårløst ansikt.

BJØRN ELLER HUND: De nye analysene av avtrykk man trodde kunne stamme fra Yeti, stammer fra brunbjørn og hund, ifølge ny forskning. Foto:/YETI PROJECT JAPAN/ HO /AFP / SCANPIX
BJØRN ELLER HUND: De nye analysene av avtrykk man trodde kunne stamme fra Yeti, stammer fra brunbjørn og hund, ifølge ny forskning. Foto:/YETI PROJECT JAPAN/ HO /AFP / SCANPIX Vis mer

Ny studie

Yeti ble først kjent etter at den britiske fjellklatreren Eric Shipton i 1951 fant store fotavtrykk i snøen under fjelltoppen Menlungtse. Sherpaer skal også ha fortalt at de stammet fra den avskyelige snømannen.

I den nye studien har forskere undersøkt DNA-prøver fra det som har blitt antatt å stamme fra Yeti.

Charlotte Lindqvist fra avdeling for biovitenskap ved Universitetet i Buffalo, og hennes team undersøkte blant annet hår, bein, hud og avføring fra det man trodde kunne stamme fra monsteret.

Forskerne har studert ni funn, inkludert tenner og hår, og finner ikke menneskelige spor, skriver The Guardian.

Hund og bjørn

Resultatet fra undersøkelsenederes, som ble publisert i tidsskriftet The Proceedings of the Royal Society B forrige uke, er nok med på å knuse myten om at det er spor fra den avskyelige snømannen man har oppdaget.

For hvis DNA-et virkelig kommer fra Yeti, så stammer de høyst sannsynlig fra bjørner.

Analysene til Lindqvist og resten av forskergruppa viste nemlig at én tann som var funnet, stammet fra en hund. Videre skal et fotavtrykk man knyttet til Yeti, faktisk være fotavtrykket til en brunbjørn, skriver CNN.

Funnene ble gjort i forbindelse med arbeidet med en dokumentarfilm om skapningen, skriver CNN.

Tror mytene vil leve

Lindquist, som for tiden jobber som lektor ved Nanyang teknologiske universit i Singapore sier følgende om de nye funnene:

- Jeg er ikke ekspert i Yeti-legenden og jeg er ikke en antropolog, men som en som jobber med genetikk, syntes jeg likevel at dette arbeidet kunne fortelle en interessant historie.

Og på tross av at forskergruppas funn synes å motbevise den ukjente og overnaturlige skapningens eksistens, tror hun likevel mytene om ham fortsatt vil overleve.

- Jeg er sikker på at legenden og myten vil leve videre. Du kan aldri levere hundre prosent bevis på at noe ikke eksisterer, sier hun.

Bigfoot

Nord-Amerika har også sin avskyelige snømann, kalt Bigfoot eller Sasquatch pga. fotspor som måler 35–60 cm i lengde, 20 cm i bredde (første gang oppdaget i 1811).

Dette tre meter høye lodne, men menneskelignende vesenet skal høre hjemme i Rocky Mountains fra Canada til Oregon i USA. skriver Store Norske Leksikon.

Et annet vesen, som heller ikke er vitenskapelig påvist og som har atskillig til felles med den avskyelige snømann, er den såkalte almasty, også kalt den kaukasiske villmann.

Han skal ha et lite, eggformet hode, kraftig underkjeve, hjørnetenner, apelange armer og tykk, svart kroppspels og sies å holde til i avsidesliggende fjelldaler i Kaukasus. En sovjetisk ekspedisjon dro på leting etter ham høsten 1964, men vendte tilbake uten å ha funnet ham. som skal komme fra monsteret.