Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning: Lesbiske tjener mer enn heterofile kvinner

Men homofile menn tjener mindre enn heterofile menn.

FÅR HØYERE LØNN: Lesbiske kvinner får gjennomsnittlig høyere lønn enn heterofile kvinner, ifølge flere nye forskningsrapporter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
FÅR HØYERE LØNN: Lesbiske kvinner får gjennomsnittlig høyere lønn enn heterofile kvinner, ifølge flere nye forskningsrapporter. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lesbiske kvinner tjener mer enn heterofile kvinner, mens homofile menn tjener mindre enn heterofile menn. Homofile av begge kjønn blir diskriminert ved ansettelser.

Det viser flere nye internasjonale studier som kartlegger lønn i sammenheng med seksuell legning og kjønn. Det var nettstedet Forskning.no som først omtalte saken i Norge.

Klar tendens En studie fra det tyske instituttet IZA har undersøkt forholdene i USA, Sverige, Canada, Tyskland, Hellas, Frankrike, Storbritannia, Nederland og Australia. Mens homofile menn i gjennomsnitt tjener 9 % mindre enn heterofile menn, tjener lesbiske kvinner i snitt 12 % mer enn heterofile kvinner, justert for kompetanse og erfaring.

Samme tendens finnes i en amerikansk studie fra University of Washington der forsker Marieka Klawitter tar for seg USA, Canada, Storbritannia og Nederland. Mens kvinner generelt diskrimineres i forhold til menn, ugifte menn har fortrinn overfor gifte kvinner, og homofile menn tjener mindre enn sin heterofile motpart, har lesbiske et fortrinn overfor heterofile kvinner, skriver The Economist.

Også en svensk studie fra 2013 viser at lesbiske kvinner har et lønnsfortrinn overfor heterofile.

- Gjelder også Norge Arne Grønningsæter, seniorforsker ved forskningsstiftelsen Fafo, har selv utført studier på forholdene for homofile, bifile og transpersoner i arbeidslivet. Han er kjent med den nye forskningen og mener resultatene kan overføres til Norge.

- Vi vet at forskjellene eksisterer. Vi likner på våre naboland, og er ikke veldig forskjellige fra Sverige og Nederland, sier han til Dagbladet.

Grønningsæter sier han ikke kjenner til forskning med motsatt konklusjon.

Positiv diskriminering Funnene varierer fra land til land, og resultatene er gjennomsnittsverdier, men tendensen står fast. Forskerne mener årsaken til funnene er sammensatt.

Den tyske studien mener ulikheten kan skyldes at lesbiske kvinner tidlig bestemmer seg for ikke å gå inn i et tradisjonelt familiemønster og i stedet satser mer på karriere, i form av bl.a. lengre utdannelse og flere arbeidstimer.

Det antydes også at stereotypiske oppfatninger av lesbiske som mer maskuline gjør dem foretrukket på arbeidsplassen fordi de derfor antas å være mer kompetente og selvsikre. I tillegg søker lesbiske i høyere grad mot mannsdominerte yrker med høyere lønn.

Egenskapene som gir lesbiske kvinner høyere lønn, virker som ulempe for homofile menn. De sakker akterut fordi de oppfører seg mindre kompetitivt, går det fram av en IZA-studie fra i fjor.

Den amerikanske studien trekker fram begrepet «positiv diskriminering» - at arbeidsgivere har lettere for å forfremme lesbiske kvinner ut fra antakelsen at de ikke vil få barn som medfører permisjoner og fravær.

Mindre husarbeid Samtidig kan den høyere lønna også ha med partnerens kjønn å gjøre; fordi lesbiske kvinner ikke har en mertjenende mann, må de jobbe hardere for å kompensere, og studien avdekker også at de jobber flere timer enn heterofile kvinner - hvilket igjen fører til mer erfaring og større sjanse for forfremmelse.

Lesbiske mødre tenderer også mot å gjøre mindre husarbeid enn heterofile, og har ergo mer tid til å gjøre karriere.

- En del av dette er spekulasjoner, sier Fafo-forsker Grønningsæter.

Han tror en årsak til lønnsforskjellene kan være at en del homofile og lesbiske bryter med tradisjonelle kjønnsrollemønstre - at homofile menn i større grad tar jobber i typiske kvinneyrker, og at lesbiske i større grad trekker mot «mannsyrker».

Når alt dette er sagt, er det likevel klart at lesbiske ikke er noen spesielt tilgodesett gruppe, generelt sett. Selv om de tjener bedre enn heterofile kvinner, blir de forbigått ved ansettelser, og en større andel lever under fattigdomsgrensa.

ETTERLYSER MER FORSKNING: Arne Grønningsæter ved Fafo ønsker mer mdler til forskning på norske homofiles arbeidsforhold. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix
ETTERLYSER MER FORSKNING: Arne Grønningsæter ved Fafo ønsker mer mdler til forskning på norske homofiles arbeidsforhold. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix Vis mer

- Når det gjelder å få høyere lønn, funker ingenting like bra som å være en hvit heterofil mann, konkluderer The Economist.

Mindre tilfreds Det er også forskjell på privat og offentlig sektor, viser en undersøkelse Klawitter gjorde i 2011: Homofile menn blir mindre diskriminert i offentlig enn i privat sektor. Lesbiske drar fordel av å jobbe i privat sektor, men stiller tilnærmet likt med heterofile når de jobber i offentlig sektor. Når homofile av begge kjønn jobber på en arbeidsplass med sterke antidiskrimineringstiltak, blir forskjellene jevnet ut.

Den ferske IZA-studien konkluderer også med at homofile av begge kjønn blir mer trakassert av kolleger og er mindre tilfreds med jobben enn heterofile. Det tyske forskningsinstituttet peker på at under en femtedel av verdens land har lover til vern mot diskriminering av homofile, og at 2,7 milliarder lever i land der homofili er en forbrytelse.

- Mangler penger Grønningsæter i Fafo ønsker seg mer norsk forskning på feltet.

- Siden 2013 har det ikke vært slik forskning i Norge. Vi mangler penger, sier han.

Han ser bl.a. for seg en ansettelsesstudie der forskerne sender CV-er der søkerne har lik kompetanse og erfaring, men ulik seksuell legning.

- Men det er et dyrt og stort opplegg som må gjøres i flere omganger, forklarer forskeren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram