Ny forskning: På vei mot jordas sjette masseutryddelse

Overfisking og jordbruk kan føre til enorme tap av arter.

NYE FORSKNING: Det internasjonale tidsskriftet Nature tegner et dystert bilde av verdenen vår dersom vi ikke tar radikale grep. Bilde: National Science Foundation
NYE FORSKNING: Det internasjonale tidsskriftet Nature tegner et dystert bilde av verdenen vår dersom vi ikke tar radikale grep. Bilde: National Science Foundation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det internasjonale vitenskapstidsskriftet Nature er vi på vei mot en ny masseutryddelse av arter. 

Vi kjenner allerede til fem masseutryddelser, eller såkalte utdøingsperioder, alle forårsaket av geologiske eller astronomiske hendelser. Den siste vi kjenner til skjedde for 65 millioner år siden, i det som blir kalt krittperioden, hvor dinosaurene døde ut.

- Dette er både alarmerende, deprimerende og trist, spesielt når vi vet at det er vi mennesker som er årsaken til at dette skjer - og at vi har alle forutsetninger for å stoppe det, sier Nina Jensen, generalsekretær i World Wide Fund for Nature (WWF) Norge.

Tidsskriftet har regnet ut at 41 prosent av amfibiene, 26 prosent av pattedyrene og 13 prosent av fuglerasene står i fare for å dø ut. En masseutryddelse er definert ut i fra et tap på 75 prosent arter eller mer. 

Menneskeskapt Dette kan altså bli den første menneskeskapte masseutryddelsen, ifølge tidsskriftet Nature, hvor jakt, fiske og andre former for utnyttelse av naturressurser utgjør 37 prosent av trusselbildet. På andreplass kommer habitatsødeleggelse og -endring. Klimaforandringer kommer på fjerdeplass, med syv prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer