Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ny forskning slår nyrealarm

Oppsiktsvekkende mange covid-19-pasienter i New York har fått nyresvikt, viser ny studie.

CORONAVIRUS: Sars-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/National Institutes of Health/AP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Sars-CoV-2 sett gjennom et elektronmikroskop. Foto: NIAID/National Institutes of Health/AP/NTB Scanpix Vis mer

I en fersk studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) har amerikanske forskere undersøkt de første 1000 covid-19 pasientene som ble lagt inn på et stort New York-sykehus mellom 1. mars og 5. april i år.

Forskerne fant svært høy sykelighet og dødelighet blant de undersøkte pasientene.

Sammenliknet med tidligere studier, fant forskerne også betydelig økt forekomst av nyresvikt blant de coronavirussyke pasientene.

Studier fra Kina har vist at 15 prosent av pasienter med covid-19 utvikler akutt nyresvikt, og en studie fra Seattle fant nyresvikt hos 19,1 prosent av pasientene.

I den ferske BMJ-studien fant forskerne at hele 33,9 prosent av samtlige pasienter med covid-19 og 78 prosent av 236 intensivpasienter utviklet akutt nyresvikt.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

«Iboende nyretoksisitet»

Samtidig trengte 13,8 prosent av alle de 1000 pasientene og 35,2 prosent av intensivpasientene dialyse, noe som førte til mangel på nødvendig utstyr ved sykehuset.

Forskerne mener den høye forekomsten av nyresvikt kan ha flere forklaringer, men ser ikke bort fra at covid-19 kan ha en «iboende nyretoksisitet».

21,1 prosent av pasientene i studien døde, et tall som trolig vil stige ettersom 36,9 prosent av pasientene fremdeles ble behandlet på intensivavdeling da analysen fant sted.

CORONAVIRUSET: Storbritannias statsminister Boris Johnson måtte svare på hvorvidt han mener hans rådgiver, Dominic Cummings har gått over streken. Video: AP Vis mer

- Denne studien fra New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center bekrefter funn fra sykehus i Wuhan i Kina og i Nord-Italia knyttet til risikofaktorer og sykdomsforløp. Den viser at covid-19-pasienter med behov for sykehusinnleggelse er alvorlig syke og at én av fire trenger intensivbehandling, primært på grunn av alvorlige pusteproblemer, sier assisterende heldedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- Alle organer

Helsedirektoratets mann mener den høye andelen pasienter med akutt nyresvikt og behov for dialyse i New York-studien også bekrefter at mange intensivpasienter med covid-19 utvikler «flerorgansvikt».

- Dette skyldes blant annet at de får en kraftig betennelsesreaksjon i kroppen som påvirker flere organfunksjoner negativt, sier Nakstad.

- Hele 33,9 prosent av alle covid-19-pasientene i denne studien fikk påvist nyresvikt, altså langt flere enn vist i tidligere studier. Intensivpasienter med nyresvikt kan forklares med flerorgansvikt, men hva med de andre? Kan funnene tyde på at viruset angriper nyrene?

- Viruset finnes i hele kroppen når man blir syk, og kan i prinsippet påvirke alle organer direkte og indirekte. Det er ikke sikkert at det rammer nyrene mer enn andre organer. Nyrene er ofte det første organet som rammes hos intensivpasienter fordi de får fallende blodtrykk. Da reduseres blodfiltrasjonen i nyrene, og blodprøver viser etter hvert tegn til nyresvikt. Graden av nyresvikt kan også skyldes at covid-19-pasientene i intensivavdeling er svært syke. Men dette er ikke godt kartlagt enda, og det eneste vi har av data er såkalt deskriptive data - som i denne studien i BMJ, sier den assisterende helsedirektøren.

- Det passer

Professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo synes ikke det er overraskende at intensivpasienter opplever multiorgansvikt, deriblant nyresvikt.

At det rapporteres om mye nyresvikt også blant andre sykehusinnlagte covid-19-pasienter, finner hun mer interessant.

- Jeg hever ikke øyebrynene over nyresvikt på intensivavdeling, da det er en vanlig komplikasjon hos alvorlig syke pasienter, uavhengig av covid-19. Men det framkommer tydelig av denne studien at det også er påvist nyresvikt hos ei stor gruppe covid-19-pasienter som ikke fikk intensivbehandling. Jeg synes det passer med at Sars-Cov-2 også kan påvirke nyrene. Til nå har dette spørsmålet hengt litt i lufta. Det er ikke tvil om at viruset er funnet i nyreceller, men det betyr ikke nødvendigvis at viruset skader nyrene. Funnene i denne studien peker likevel i den retning, sier Spurkland.

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Som immunolog har BMJ-studien fanget hennes interesse i det at forskerne har funnet holdepunkter for to «topper» av pustebesvær med behov for intubasjon hos de undersøkte pasientene.

Den ene etter 3-4 dager etter første dag med symptomer, og den andre etter 9 dager.

- Etter 3-4 dager kan vi ikke snakke om noen tilpasset immunrespons mot viruset. Det betyr at viruset i seg selv er i stand til å forårsake disse pusteproblemene. Etter 7-9 dager kan det være slik at immunforsvarets reaksjon på viruset kan drive sykdommen videre, sier Spurkland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!