<b>STABIL FORSKJELL:</b> Seks poeng skiller de litt store barna fra de små. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
STABIL FORSKJELL: Seks poeng skiller de litt store barna fra de små. Foto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Ny forskning: Store babyer får høyere IQ

Sammenhengen holder seg livet igjennom, ifølge dansk langtidsstudie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

H(Dagbladet): Fødselsvekt har en sammenheng med hvor høyt man scorer på en IQ-test i voksen alder.

Det viser en dansk studie publisert i tidsskriftet American academy of Pediatrics.

Seks poeng skiller i snitt dem som veide mindre enn 2,5 kilo og dem som veide mellom 3,5 og 4 kilo. Det betyr ikke at alle som veide mye er smartere enn dem som veide lite, men at de i snitt er det.

Har fulgt barna i mange år

De som veide under 2,5 kilo hadde et snitt på 96 poeng, mens dem som veide mellom 3,5 og 4 kilo hadde et snitt på 102, ifølge Videnskab.dk som først omtalte studien «Birth Weight and Intelligence in Young Adulthood and Midlife».

For dem som veide over 4 kilo, gikk snittet bittelitt ned, til rett under 102 poeng. Snittet er 100 for hele befolkningen.

Undersøkelsen er en del av den danske Mor og barn-undersøkelsen, som vi har tilsvarende av i Norge. Registreringen er gjort over lang tid, med barn som ble født mellom 1959 og 1061 i København. Informasjon om vekt og intelligenskvotient er tilgjengelig for 4696 av disse barna.

De er testet både som 19-åringer, 28-åringer og 50-åringer. Sammenhengen er ikke svekket over tid.

- Miljøtilpasninger veier ikke opp

- Det unike i vår studie, er at vi har oppfølgingsdata fra en så lang periode. I den sammenhengen er det interessant å se at sammenhengen mellom fødselsvekt og intelligens fortsetter å være tydelig hele livet. Miljøtilpasninger seinere i livet kan altså ikke rette opp det fødselsvekten betyr for intelligensen, sier Trine Flensborg-Madsen, som står bak studien, til Videnskab.

En norsk doktorgrad skrevet av Martha Gunn Eide fra 2005 som gikk gjennom resultatene fra norske menn på sesjon, kom til samme resultat som den danske studien. Imidlertid fant man den gangen at vekst fram til man fylte 18, og sosioøkonomiske forhold var viktigere for intelligensen enn fødselsvekten i seg selv.

I den danske studien fant de imidlertid ingen sammenheng mellom barnets sosioøkonomiske status ved fødsel og seinere intelligens.

Ifølge Folkehelseinstituttet er gjennomsnittelig fødselsvekt i Norge 3,5 kilo. Bare ett av 20 norske barn veier under 2,5 kilo.

Fra 1990 økte andelen barn over 4,5 kilo, men på 2000-tallet gikk tendensen ned, før det flatet ut.