Ny forskning viser at planter snakker til hverandre

Planter i fare kan advare medplanter, viser ny forskning.

SNAKKER TIL HVERANDRE: Det er ikke bare mennesker som snakker til plantene sine. Også plantene snakker til hverandre, viser en ny israelsk studie. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
SNAKKER TIL HVERANDRE: Det er ikke bare mennesker som snakker til plantene sine. Også plantene snakker til hverandre, viser en ny israelsk studie. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke bare mennesker som snakker til plantene sine. Også plantene snakker til hverandre, viser en ny israelsk studie.

Studien viser at plantene sender signaler til hverandre gjennom røttene, skriver blant annet den israelske avisa Haaretz.

Studien har blitt publisert i vitenskapstidsskriftet Public Library of Science One.

Les hele den vitenskapelige artikkelen her! Kommuniserer via røttene Den danske avisa Weekendavisen (saken er ikke på nett) har møtt mannen som står bak forskningen, Ariel Novoplansky. Allerede for 25 år siden viste man planter utvekslet nyttig informasjon mellom hverandre, men nå har Novoplansky og hans forskerkollegaer ved Ben-Gurion Universitetet funnet ut at kommunikasjonen foregår på et langt høyere nivå enn tidligere antatt.

Novoplansky kaller fenomenet for «rotkommunikasjon», altså kommunikasjon via røttene.

Kommunikasjonen betyr blant annet at planter kan oppfatte og bearbeide signaler fra en nabo i nød. De kan også sende faresignaler om truende katastrofer videre til andre naboer, som ennå ikke har oppdaget faren, skriver Weekendavisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer