HAR EFFEKT: Hvordan personene du omringer deg med ser ut, vil trolig påvirke hvor attraktive andre mennesker vurderer deg. Her Zac Efron og Seth Rogen fra filmen «Neighbors 2». Foto: Stella Pictures
HAR EFFEKT: Hvordan personene du omringer deg med ser ut, vil trolig påvirke hvor attraktive andre mennesker vurderer deg. Her Zac Efron og Seth Rogen fra filmen «Neighbors 2». Foto: Stella PicturesVis mer

Ny forskning: Du blir penere ved siden av mindre attraktive mennesker

Deltakerne skulle vurdere ansikter ved siden av hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påvirker hvilke personer vi omringer oss med hvorvidt vi er attraktive eller ikke?

Det var det forskere ved University of Royal Holloway London ville finne ut av. I en studie publisert i tidsskriftet Psychological Science har forskerne bedt 40 forskjellige personer om å vurdere bilder av forskjellige ansikter utfra hvor attraktive personene på bildet var.

Sammenliknet bilder

Deretter ble deltakerne bedt om å vurdere det samme ansiktet ved siden av et annet ansikt forskerne anså som mindre attraktive. Da forskerne inkluderte de ekstra ansiktene, vurderte deltakerne personene på det originale bildet som mer attraktive.

Deretter ble deltakerne bedt om å vurdere to attraktive ansikter ved siden av et mindre pent distraksjons-ansikt. Det gjorde at deltakerne i større grad begynte å tvile på hvem av de attraktive som sto fram mest.

Hvor pene vi er - eller hvor pene andre vurderer oss - er derfor ikke nødvendigvis alltid gitt. Det kan bli påvirket av flere ytre faktorer.

- Fram til nå, er det en generell oppfatning at attraktivitet er generelt stødig. Ser du et bilde av George Clooney i dag, vil du vurdere ham like attraktiv som du vil i morgen. Likevel viser denne studien at de du holder deg meg har innvirkning på hvor attraktiv du framstår overfor andre, sier forfatteren av studien, Nicholas Furl til Science Daily.

- Hvordan folk ser ut har en stor innvirkning på hvordan andre ser dem. Vi lever i et samfunn som er besatt av skjønnhet og attraktivitet, men hvordan vi vurderer og forstår det er fortsatt en gråsone, sier han.

Ikke overrasket

- Det er kanskje ikke overraskende at vi dømmes ut fra personene rundt oss. Dette ser vi ofte i tenåringsfilmer og romantiske komedier, hvor karakterer gjerne er rundt mindre attraktive venner for å øke egne sjanser, sier han i en pressemelding fra universitetet.

Forfatteren tror blant annet funnene i studien kan påvirke folk i reklame- og pr-bransjen.

- Folk kan også evaluere en person sosialt forskjellig på grunn av hvem den personen er med, sier han.