Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forsvarssjef klar

Etter det Dagbladet erfarer blir viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen utnevnt til ny forsvarssjef i morgen.

ØVERSTKOMMANDERENDE:
Kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen (tv) etterfølger, etter det Dagbladet får opplyst, over som ny forsvarssjef for Harald Sunde.
Foto: Forsvaret / Scanpix
ØVERSTKOMMANDERENDE: Kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen (tv) etterfølger, etter det Dagbladet får opplyst, over som ny forsvarssjef for Harald Sunde. Foto: Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no: Viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen (52) blir i statsråd i morgen, etter det Dagbladet erfarer, utnevnt til ny forsvarssjef i Norge. Han etterfølger general Harald Sunde.

Dermed får ikke Norge sin første kvinnelige forsvarssjef - kontreadmiral Louise Dedichen var en annen av toppkandidatene.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og regjeringen er enige om å utnevne viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen til ny forsvarssjef. Utnevnelsen vil skje av «Kongen i statsråd» i morgen.

Flere søkere Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet i vår overraskende utlyste stillingen som forsvarssjef. Fem kvalifiserte søkere meldte seg.

Men mannen som de fleste trodde skulle overta jobben etter forsvarssjef Harald Sunde, kontreadmiral og departementsråd i Fiskeri- og kystdepartementet Arne Røksund, søkte ikke stillingen.

Det var ikke ventet at general Sunde ville søke avskjed fra stillingen.

Kilder med god innsikt i Forsvaret understreket overfor Dagbladet, at av de fem søkerne var viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen klar favoritt, med kontreadmiral Louise Dedichen som utfordrer.

Viseadmiral og sjef for Forsvarsstaben Jan Eirik Finseth (56), generalmajor og generalinspektør for Luftforsvaret (GIL) Finn Kristian Hannestad (52) eller kontreadmiral og avdelingssjef i Forsvarsdepartementet Elisabeth Natvig (52) var ansett som outsidere.

Var favoritt Kontreadmiral og sjef for Forsvarets Høgskole Louise Dedichen (48) og viseadmiral og sjef Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø Haakon S. Bruun-Hanssen (52) ble av de fleste ansett som de sterkeste søkerne.

Dagbladet får bekreftet av flere kilder at «Kongen i statsråd» i morgen vil utnevne Haakon Bruun-Hanssen som ny forsvarssjef i Norge. Bruun-Hanssen kom fra stillingen som Generalinspektør for Sjøforsvaret, da han i 2011 ble utnevnt til viseadmiral og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

Bergenser Norges nye forsvarssjef har tidligere vært skipssjef på ubåtene KNM Kobben og KNM Ulstein, og stabssjef i Sjøforsvarsstaben.

Bergenseren, og broren til Sportsklubben Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen, er den første sjøoffiseren siden admiral Torolf Rein (1989 til 1994) som skal styre forsvaret.

Internt i Forsvaret har Bruun-Hanssen et godt rykte. Det er ikke ventet at en utnevnelse av ham blir omstridt.

Gardermoen 20130426. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterer om de nye jagerflyene Lockheed Martin F-35 Lightning II.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Gardermoen 20130426. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen orienterer om de nye jagerflyene Lockheed Martin F-35 Lightning II. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!