Ny forvirring om Mandelas tilstand

Nelson Mandela «har det bra», sa kona hans, Graça Machel. Men i et rettsdokument skal legene hans ha beskrevet ham som i «vegetativ tilstand».

ROSER FOR MANDELA: Thembi Mlondolozi fra Pretoria legger en krans roser ved sjukehuset Mediclinic Hjertehospital hvor Nelson Mandela ligger innlagt. «Tata, vær så snill å bli frisk», sier Thembi. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ROSER FOR MANDELA: Thembi Mlondolozi fra Pretoria legger en krans roser ved sjukehuset Mediclinic Hjertehospital hvor Nelson Mandela ligger innlagt. «Tata, vær så snill å bli frisk», sier Thembi. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Dokumentet fra legene, som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, kan tyde på at tidligere president Nelson Mandela ikke lenger kan komme til bevissthet igjen. Ansvarlig lege har rådet familien til å stanse respiratoren som holder ham i live.

Kona, Graça Machel, og president Jacob Zuma sendte imidlertid begge ut et budskap om håp. Og utenfor sjukehuset i Pretoria fortsetter folk å strømme til for å be og uttrykke håp om å få beholde frigjøringshelten i live.

«Har det bra»
Graça Machel dro tilbake til Sør-Afrika fra Storbritannia straks Nelson Mandela var innlagt på sjukehus med alvorlig lungebetennelse 8. juni. Hun har vært hos ham nesten hele tida og ofte overnattet der.

- Madiba har noen ganger ubehag. Noen ganger har han smerter. Men han har det bra, sa Graça Machel.

Hun talte i går ved åpninga av Nelson Mandelas Dag for Sport og Kultur 2013. Hun sa hun kom dit av flere grunner, men først og fremst for å si:

- Takk, takk, takk! Takk for all støtte til Madiba!

Skru av
Graça har vært tilbakeholden med å uttale seg om hans tilstand, og også om den familie-striden som ennå pågår, om gravene til tre av hans barn. Det dreier seg egentlig om hvor Nelson Mandela skal gravlegges, fordi han ønsker å hvile side om side med sine barn.

Men ifølge et rettsdokument, som AFP fikk tilgang til, har legene som arbeider med å redde livet til Mandela, rådet familien til å skru av respiratoren som hjelper ham å puste. Dokumentet er datert 26. juni, og det er lagt fram for en domstol i fylket Eastern Cape under det bitre familie-striden om gravene.

«Vegetativ tilstand»
Det har tidligere blitt kjent i retten at Mandela får hjelp av en respirator til å puste og at han hjelpes til å holde seg i live. Men det har vært strid i retten om hvor livstruende hans tilstand er og om har er i umiddelbar fare for å dø. Dette har vært brukt som argumenter for og imot om det haster for retten å komme med en endelig avgjørelse.

I dokumentet som AFP har fått tilgang til, heter det: «Han er i en permanent vegetativ tilstand.» Dette skal innebære en alvolig hjerneskade med svake tegn på bevissthet. «Mandela-familien er blirr rådet av ansvarlig lege til å skru av respiratoren», skal det framgå av dokumentet.

Zuma på besøk
President Jacob Zuma besøkte Mandela i går, opplyste hans kontor, som sier den tidligere presidenten fremdeles ligger i «kritisk, men stabil» tilstand.

Thembi Mlondolozi fra Pretoria la en krans av roser ned ved sjukheuset hvor Mandela ligger.

- Jeg ønsker ham alt vel, og at helsa hans måtte bli sterkere, så han kan slippe ut fra sjukehuset og få være sammen med sin familie. Jeg synes nå vi må vise Madiba og hans familie den respekt de fortjener, Jeg håper av hele mitt hjerte og sinn at han blir frisk, men innerst inne er jeg usikker på om han kommer til å bli det. Tata, vær så snill å bli frisk, sa Thembi.

Nelsom Mandela ble 8. juni innlagt ved Mediclinic Hjertehospital i den sørafrikanske hovedstaden Pretoria. Seinere har det vært ytterst sparsomt med opplysninger om hans helsetilstand.

VED MANDELAS SIDE: Graça Machel, kona til Nelson Mandela, sier ektemannen «har det bra». Foto: REUTERS / Scanpix / Siphiwe Sibeko
VED MANDELAS SIDE: Graça Machel, kona til Nelson Mandela, sier ektemannen «har det bra». Foto: REUTERS / Scanpix / Siphiwe Sibeko Vis mer