Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny fredsavtale i Colombia

Forrige ble avvist. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene gjenopptok forhandlingene om en fredsavtale i slutten av oktober. Tidligere i måneden stemte folket nei til avtalen som ble signert i Havanna på Cuba i september.

- Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse lørdag.

FARC og regjeringen har forhandlet i flere år for å komme fram til en avtale som skal gjøre slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt i landet. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen, og seks millioner er drevet på flukt.

Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for forhandlingene som så ut til å ha blitt kronet med seier tidligere i høst, før prosessen fikk et skudd for baugen i folkeavstemningen.

– Jeg er glad for at partene har kommet fram til en ny fredsavtale basert på innspillene som har kommet i den nasjonale dialogen. Avtalen representerer en ny mulighet for Colombia til å avslutte flere tiår med konflikt. Det er viktig at det internasjonale samfunn støtter opp om gjennomføringen, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en kommentar til den nye avtalen.

President Juan Manuel Santos er tildelt Nobels fredspris for 2016 for sin innsats for å komme fram til en fredelig løsning. Regjeringen er også innstilt på å forhandle med landets nest største geriljagruppe, ELN, men disse forhandlingene er utsatt fordi ELN ennå ikke har frigitt sitt siste gissel, en tidligere folkevalgt politiker. Gruppen sa nylig at de håpet å slippe ham fri denne uken. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!