Ny fredsfrist for Kosovo

Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia gikk i dag med på å fortsette forhandlingene med Serbia om en politisk løsning for Kosovo til 15. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed løp også dagens tidsfrist, klokka 15, ut uten at det var meldt om en enighet. Rapporter gikk ut på at målet var å få til en avtale om det politiske innholdet i avtalen, og ta opp det militære tillegget på et senere tidspunkt. Men heller ikke det så det ut til å være enighet om. Dette har dessuten tidligere vært avvist av alle stormaktene, som har insistert på at hele avtalen skulle godtas samlet.

- Posisjonene har i grunnen ikke endret seg særlig, sa en vestlig diplomat til NTB 45 miutter før tidsfristen gikk ut.

Verdiløst

Begge parter stritter imot, hvilket setter Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia og NATO i en svært vanskelig stilling. Trusselen om militære angrep, som bare har vært rettet mot serberne, er verdiløs så lenge begge parter nekter å skrive under.

Det kom tirsdag ettermiddag rapporter om at den kosovoalbanske geriljaen UCK hadde bedt om en to ukers pause for å dra hjem å vurdere situasjonen. Men ifølge NTBs kilde sto kosovoalbanerne heller ikke på dette punktet samlet. Fra før har de blokkert en avtale ved å insistere på å holde en folkeavstemning om selvstendighet etter at den planlagte overgangsperioden på tre år, som er foreslått i Kontaktgruppens avtale, er over.

Intet svar

Partene fikk i morges et siste utkast på bordet. De fikk da frist til klokka 13 med å komme med et svar, hvilket ingen av dem gjorde. Imens satt Kontaktgruppen samlet til møte i Paris og var tirsdag ettermiddag på vei til Rambouillet. Det var også utenriksminister Knut Vollebæk, som deltar på møtene i egenskap av OSSE-formann.

Det var i formiddag heller ingen tegn til at serberne hadde beveget seg særlig mye i spørsmålet om utplasseringen av en internasjonal fredsstyrke i Kosovo. Svaret fra Beograd er fortsatt nei.

Russland advarte i dag på nytt mot et NATO-angrep mot Jugoslavia i tilfelle forhandlingene skulle bryte sammen, og truet med å fryse samarbeidet med NATO. Forsvarsminister Igor Sergejev fastlo at det ville bli et nytt Vietnam i Europa. NATO har 430 kampfly klare til å angripe serbiske stillinger i tilfelle forhandlingene bryter sammen.

Men NATO har gjort det klart at det ikke blir noen angrep dersom begge parter er skyld i et forhandlingssammenbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer