Ny fredsplan på trappene

Lederen for palestinernes lovgivende forsamling, Ahmed Qorei, og Israels utenriksminister, Shimon Peres, skal ha blitt enige om en framtidsplan for fredsforhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avtalen, som nyhetsbyrået AFP er kommet i besittelse av, inneholder fire punkter, blant annet israelsk anerkjennelse av en palestinsk stat.

Avtalen ligner på en tekst som ble offentliggjort i den israelske avisa Yediot Aharonot lille julaften.

Opprettholder kontakt

Den palestinske selvstyremyndigheten besluttet 1. juledag å opprettholde kontakten med Israel på høyt nivå, trass i Israels beslutning om ikke å la palestinernes president Yasser Arafat delta i julehøytiden i Betlehem.

Fra israelsk side er det bekreftet at statsminister Ariel Sharon er innforstått med kontakten mellom Peres og Qorei.

Peres var onsdag på besøk i Ukraina. Der tok han positivt imot et forslag fra ukrainske myndigheter om å innlede fredsforhandlinger mellom palestinerne og Israel på Jalta, hvor også de allierte fra andre verdenskrig møttes i 1945.

Arafat har ifølge en palestinsk kilde besluttet å la Qorei og informasjonsminister Yasser Abed Rabbo rådføre seg med Egypt og Jordan. Begge disse landene har fredsavtaler med Israel og har ofte meklet i den blodige konflikten mellom palestinerne og Israel.

Avtalens punkter

Avtalen stipulerer oppnåelse av en fullstendig våpenhvile i løpet av seks uker med amerikansk overoppsyn. Partene skal også begynne iverksettelsen av Mitchell-kommisjonens rapport, hvis mål er å bekjempe terrorisme gjennom tillitsbyggende tiltak.

Israel skal i løpet av åtte uker anerkjenne en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza på grunnlag av FNs sikkerhetsråds resolusjon 242 og 338. Palestinerne skal anerkjenne staten Israel på grunnlag av samme resolusjoner.

Forhandlingene mellom de to statene skal begynne etter åtte uker med henblikk på en endelig avtale om de palestinske områdene.

Avtalen skal inneholde en tidsramme for en gradvis israelsk tilbaketrekning fra den palestinske stats territorium. Palestinernes posisjon er at grensene skal anerkjennes innen 18 måneder, mens Israel ønsker 24 måned er.

Forhandlingene om palestinske flyktninger, israelske bosettinger, sikkerhet, delingen av vannressurser og forholdet mellom den palestinske stat og andre land skal ifølge palestinernes posisjon være fullført innen ni måneder, ifølge israelernes posisjon innen 12 måneder.

Det regionale og internasjonale bidraget til forhandlingene, inkludert muligheten for en fredsbevarende styrke, økonomisk hjelp til palestinerne og regionalt samarbeid skal drøftes av de to partene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer