HAMSKIFTE: Et nytt selskap stables nå på beina, og går inn i rollen som underleverandør for Cleanit AS, her ved eier og daglig leder Morten Larsen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
HAMSKIFTE: Et nytt selskap stables nå på beina, og går inn i rollen som underleverandør for Cleanit AS, her ved eier og daglig leder Morten Larsen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Ny frisk, gamle koster

En narkodom får nå renholdsfirmaet Cleanit til å skifte ut en underleverandør. Men renholderne er de samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • LES OGSÅ: Ba om lønn, fikk sparken

(Dagbladet): Renholdsfirmaet Cleanit var raskt ute med å permittere samarbeidsavtalen, da Dagbladet for to uker siden stilte spørsmål om en narkosak hvor en av selskapets underleverandører var tiltalt. Nå er underleverandøren dømt til tre år og to måneders fengsel, men anker dommen. Cleanit-sjef Morten Larsen har nå bestemt seg for å avslutte samarbeidet med henne.

«I praksis løses dette på den måten at et nytt driftselskap med nye eiere er under registrering i Brønnøysund,» skriver han i en e-post til Dagbladets sjefredaktør.

Dermed fortsetter de 25 ansatte hos underleverandøren å vaske for Cleanits kunder - men under en ny overbygning.

Uten jobb Morten Larsen forteller at en mann har søkt om å få lov til å ta over porteføljen til den domfelte kvinnen, Biljana Bjelajac, som i en årrekke har samarbeidet med Cleanit. Larsen sier at han har sjekket denne mannen «opp og ned i mente», og at alt er i orden.

- Han har sittet hos meg i et møte, og sagt at han er villig til å ta opp arbeidsstokken i det selskapet. Nå sitter de uten jobb. Biljana har akseptert det, sier Larsen.

- På denne bakgrunnen, er det du eller Biljana Bjelajac som har hatt styringen med selskapet hennes?

- Det er det Biljana som har hatt. Vi har ingenting med det å gjøre, sier Larsen.

Firmaet hans, Cleanit, er utestengt fra NHO Service fordi det nesten bare bruker underleverandører. NHO mener at dette ødelegger kontrollmulighetene. Cleanit har fortsatt samarbeidet med Bjelajac, også etter at hennes manns firma i mai i år gikk konkurs etter manglende skattebetaling. Ektemannens firma var fram til mars i år underleverandør til Cleanit.

Driver ikke med ansatte Fordi Cleanit bruker underleverandører, slipper firmaet å ta noe arbeidsgiveransvar.

- Her trykker du på noen knapper, og så blir det opprettet et nytt selskap med de samme arbeidstakerne. Viser ikke det at du har ganske god styring med hva som skjer i underleverandørene?

- Det jeg har gjort, er at jeg prøver å ta vare på og opprettholde renholdet hos våre kunder. I tillegg er det 25 stykker som mister jobben sin, hvis vi velger å ikke lukke opp døra for at noen tar over den driften.

- Hvorfor tilbyr du dem ikke like godt ansettelse i ditt eget selskap, i stedet for å opprette et helt nytt selskap som vil bli underleverandør for ditt selskap?

- Vi har 30 underleverandører. Vår driftsmodell er basert på underleveranser, vi driver ikke med ansatte, sier Larsen.