LITE TRAFIKK: Det har ikke kommet an asylsøker til Storskog siden november. Likevel beskriver Frp det som en «en flom av migranter». Bildet er fra grensekontrollen på Storskog i oktober 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LITE TRAFIKK: Det har ikke kommet an asylsøker til Storskog siden november. Likevel beskriver Frp det som en «en flom av migranter». Bildet er fra grensekontrollen på Storskog i oktober 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ny Frp-påstand: «Flom av migranter over Storskog». Fakta: Ingen er kommet siden november

Frp i enda en krangel med Venstre om flypassasjeravgift. Nå legger de seg flate etter grov faktabom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lite har tilsynelatende smertet så mye for Frp dette året som innføringen av flypassasjeravgiften.

Flere ganger har de også forsøkt å fraskrive seg ansvaret for den, eksempelvis da Siv Jensen sa at Frp har «akseptert» avgiften som en del av budsjettforliket.

Til slutt ble Venstre så lei av at Frp skyldte på samarbeidspartiene, at de valgte å avsløre spillet i kulissene overfor Dagbladet.

Terje Breivik avviste da at avgiften kom på plass i 12. time under budsjettforhandlingene, og tilbakeviste antydningene om at avgiften var Venstres primærforslag.

- Sannheten er at modellen kom fra regjeringen fordi Frp ikke ønsket økte avgifter på fossilt drivstoff, sa Breivik til Dagbladet i februar.

- Ville aldri funnet på Men det har tydeligvis ikke endret Frp's måte å forklare avgiften på.

For en uke siden mottok Frp en frustrert epost fra en person som risikerte å miste jobben på grunn av nedleggelsen av Rygge, og personen ber i brevet Frp om stoppe avgiften.

Tirsdag kom svaret fra Frp, hvor rådgiver Arne-Rune Gjelsvik forsvarer avgiften på følgende måte:

«Vi er et parti som må forhandle med tre andre for å få til et budsjett som drar landet i riktig retning og da må vi gi på områder vi normalt sett ikke ville gitt på, ett eksempel på dette er flypassasjeravgiften som vi aldri ville funnet på selv.», skriver rådgiveren, og legger altså igjen skylda på samarbeidspartiene.

Videre forklarer rådgiveren viktigheten av å unngå «regjeringskrise»:

«Allikevel mener vi det er riktig å gå inn i dette forliket når landet er inne i så krevende tider med terrorisme, økt arbeidsledighet og en flom av migranter inn over grensa på Storskog. Det siste Norge trenger nå er en regjeringskrise.»

Legger seg flat

Rådgiveren viser altså til «en flom av migranter». Sannheten er at det ikke har kommet asylsøkere over Storskog siden november, opplyser UDI til Dagbladet. En kjapp telefon til Finnmark politidistrikt viser at det heller ikke er kommet noen over Storskog den siste tiden som kan passe inn i kategorien «migranter».

Arne-Rune Gjelsvik tar selvkritikk for svaret han ga.

- Når mange spør om det samme, så svarer man ofte det samme. Vi har hatt en svarmal som vi har brukt siden jul, men det svaret burde ha vært oppdatert, sier han.

Frp's finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi legger seg flat på vegne av partiet, og innrømmer samtidig at svaret med «en flom av migranter» kan ha blitt sendt ut til flere.

- Rådgiveren beklager. Den delen av svaret burde vært oppdatert i forhold til den faktiske situasjonen som er i dag. Men jeg minner om at det var en annen situasjon i fjor høst.

- Men det skal en del til for å ikke ha fått med seg at pågangen har gått ned?

- Ja, den delen burde ha vært oppdatert.

- Så det var ikke en bevisst feil ?

- Nei, dette var en glipp som også kan ha blitt sendt til flere. Det er veldig mange som henvender seg til partikontoret, sier Limi.

Irrelevant

Påstanden om flypassasjeravgiften ser Limi derimot ingen grunn til å revidere.

- Rådgiveren har svart helt riktig. Når man får spørsmål om Frp's primærpolitikk, så må man svare på det, samtidig som rådgiveren også viser til at det var nødvendig å inngå et kompromiss.

- Men det var Frp som trakk fram flypassasjeravgiften som et alternativ til CO2-avgift?

- Det er en irrelevant problemstilling. Regjeringspartiene måtte finne en inndekning for påplusningene fra KrF og Venstre, og gikk gjennom en rekke inndekningsforslag - også fra KrF og Venstre. Det var en rekke upopulære avgifter, deriblant en drivstoffavgift, så vi landet på en flypassasjeravgift, sier Limi, som nå håper at den debatten kan legges død.

- Nå syns jeg vi skal avslutte svarteperspillet en gang for alle. Denne avgiften er ikke en vinnersak for noen av partiene, og Venstre har nå mulighet til å legge saken død.

SVARER PÅ SPØRSMÅLET: Innvandrings og intergreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte på kritikken mot integreringsmeldinga og tok Hadia Tadjik i forsvar mot nettrasisteme. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Løgn og fremmedfrykt

Venstre lar gjerne den saken bli liggende, og mener det er «godt dokumentert» hvordan avgiften kom i stand. Men uttalelsen om «flom av migranter» tar de ikke fullt så lett på:

- Dette føyer seg inn i rekken over hvordan Frp gjennom sin dobbeltkommunikasjon undergraver både sin egen regjering, det borgerlige samarbeidet og til syvende og sist seg selv. Et regjeringsparti som systematisk driver med kommunikasjon frikoblet fra virkeligheten rammer seg selv til slutt, sier kommunikasjonssjef for Venstres stortingsgruppe, Jan-Christian Kolstø til Dagbladet, og legger til:

- Det er direkte feil at det i dag kommer en flom av migranter over Storskog. Så her driver Frp med løgn og fremmedfrykt med den hensikt å skremme vanlige folk og å øke sin egen oppslutning. Men det er fint at FrP lover å ordne opp i dette. Jeg kjenner stortingsrepresentant Limi som en dyktig og ryddig politiker som er til å stole på.

Dobbeltkommunikasjon

Den heftige krangelen mellom Venstre og Frp kommer etter en lengre periode med kritikk av Frp's måte å drive politikk på.

Spesielt mye reaksjoner skapte det da Frp's stortingsgruppe tok en tilsynelatende helomvending, bare timer etter at Siv Jensen forsvarte flypassasjeravgiften i Stortinget 25. mai. Erlend Wiborg og Ulf Leirstein opplyste at Frp's stortingsgruppe ønsket en omkamp om flypassasjeravgiften i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

Dette måtte igjen avkreftes av Hans Andreas Limi, som forsikret at gruppa stilte seg fullt og helt bak regjeringen. Krumspringet skapte frustrasjon hos regjeringspartner Høyre.

- Det kunne ikke skjedd i Høyre, og den kulturforskjellen er frustrerende, sa en Høyre-representant til Dagbladet.

- Sliter på tilliten

Men flyavgift-saken er ikke enestående. I forrige uke skrev Dagbladet om hvordan Frp i en rekke saker det siste året har drevet dobbeltkommunikasjon som igjen har skapt friksjon både i og rundt regjeringen.

Også samarbeidspartiene har reagert:

- Når Frp begynner med en historiefortelling som ikke er korrekt, da kan jeg ikke holde munn lenger, sa KrFs Hans Olav Syversen til Dagbladet.

- Det sliter på tillitsforholdet mellom partier når det blir mye vingling og spill, sa Trine Skei Grande.

Få dager etterpå kunne VG fortelle at Erna Solberg og Sylvi Listhaug angivelig hadde brutt ut i en heftig diskusjon foran flere andre statsråder, da statsministeren konfronterte innvandringsministeren om Frp's asylstrategi.

Tirsdag tok Grande et nytt oppgjør i et intervju med Dagbladet.

- Problemet ligger på Stortinget, ikke i regjeringen. Stortingsgruppa til Frp forholder seg ikke til egen regjering. De har utviklet en ny form for parlamentarisme, der deres egen statsråd kan gå på nederlag etter nederlag i egen stortingsgruppe, sa Grande, og la til:

- Det er Frp som svekker regjeringen, ikke statsministeren, sier Grande.