Ny frykt for svinepest

En febersyk gris har skap ny bekymring blant grisebønder i mjøsregionen. Grisen tilhører besetningen i Ringsaker, hvor det allerede er mistanke om svinepest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Febermåleren stoppet på 40 og det ble slått ny alarm i grisebingen. Myndighetene og griseoppdrettere frykter enda ett mulig utbrudd av grisepest.

I morgen formiddag kommer svaret fra laboratoriet i Lindholm i Danmark som gir svar på om den første slaktegrisen virkelig var smittet.
- Hver time som går uten nye tilfeller gir håp om at besetningen ikke er rammet av pest, sier overveterinær Jacob Skogan til Dagbladet.

Fryktet sykdom

Vanligvis har grisepestrammede dyr enda høyere feber, men ingen tør avskrive den fryktede sykdommen før endelig prøveresultat foreligger.

Distriktsveterinær Olav Brandser i Ringsaker sier det er umulig å si hva slags sykdom det kan være, men kan ikke utelukke svinepest.

Grisen skal undersøkes nærmere i dag før den eventuelt blir tatt ut av besetningen.

Anlegget til Hedmark og Oppland Slakterier (Hed-Opp) i Ringsaker ble tidligere i uka midlertidig avsperret etter at det i en griseskrott ble funnet spor som kan knyttes til den meget smittsomme dyresykdommen.

Ufarlig for folk

Svinepest ble sist påvist i Norge i 1963, og en hel næring venter nå i spenning på analyser fra et laboratorium i Danmark.

Dersom prøvene påviser svinepest-viruset, kan det få katastrofale følger. Besetninger som rammes må slaktes ned og brennes.
Sykdommen, som det siste året har rast i flere europeiske land, er ufarlig for mennesker.