Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny G8-runde om fredelig Kosovo-løsning

- Vi kommer til Bonn med nye forslag til løsning på Kosovo-konflikten. I løpet av denne uken må vi ta en beslutning om å gå fra militær konflikt til politisk dialog, sa Russlands Balkan-utsending Viktor Tsjernomyrdin i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er nå i Bonn for nye samtaler med de andre G8-landene. Også Finlands president Martti Ahtisaari og USAs viseutenriksminister Strobe Talbott deltar. Forhandlingene vil avgjøre om Tsjernomyrdin og Ahtisaari reiser til Beograd for å ha nye samtaler med president Slobodan Milosevic.

Den tyske utenriksministeren Joschka Fischer sier at de nærmeste dagene vil avklare om det er mulig å finne en løsning på Kosovo-konflikten.

- Den politiske prosessen er inne i en avgjørende fase. Vi må nå konsentrere alle våre krefter på å få til et gjennombrudd for fredsprosessen, sa Fischer.brev fra Beograd?Han understreker at det viktigste elementet i en fredsavtale blir å trygge flyktningens sikkerhet når de vender tilbake. - Flyktningene må få sikre garantier om at de trygt kan vende hjem. Alt annet vil være et nederlag og fullt gjennomslag for en aggressiv nasjonalisme og etnisk rensing, sa Fischer.

Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic opplyste i Beograd tirsdag at han har sendt et brev til Fischer der myndighetene i Beograd aksepterer G8-landenes prinsipper for en fredsløsning i Kosovo. En talsmann for det tyske utenriksdepartement opplyste at et slikt brev fra Jovanovic er ukjent for departementet.

Britisk skepsis

Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine sa mandag at Kosovo-krisen nå var inne i en avgjørende fase, mens britene stiller seg mer skeptisk til hva Beograd-regimet egentlig skal har gått med på.

Den britiske forsvarsminister George Robertson understreker at regjeringen står fast på at NATO må danne kjernen i en fredsstyrke for Kosovo. - Det gjenstår å se hva Milosevic har gått med på. Vi har erfart at han har gått med på løsninger, som siden har vist seg å være helt uten verdi, sa Robertson.

De sju vestlige industrilandene USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Canada og Japan deltar i G8-samarbeidet, sammen med Russland.

(NTB-AFP-Reuters)