Ny galgenfrist

430 fly står kampklare, men Nato tør ikke angripe Slobodans styrker i ryggen. Dagen før krigen satte den serbiske hæren seg i bevegelse ut av Kosovo. I dag vil Nato for tredje gang gi serberne ny galgenfrist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil sette alliansens troverdighet på en alvorlig prøve dersom Nato-ambassadørene vedtar nok en tidsfrist. Nato har to ganger vedtatt bruk av makt, men begge ganger utsatt ordren for å gi Milosevic tid til å oppfylle kravene.

Natos faste råd møtes kl. 17.30. Ingen tror serberne har oppfylt alle krav, men heller ikke mange tror Nato tør angripe.
Observatører i Kosovo bekrefter at den serbiske tilbaketrekkingen har begynt, men understreker at mange tunge våpen fremdeles ikke er trukket ut.

Bevegelser

Vestlige diplomater rapporterer om betydelige troppebevegelser og kontrollposter som blir fjernet. Flere steder har vanlig sivilt politi overtatt etter spesialstyrkene.

En talsmann for Det hvite hus bekrefter at forflytninger er i gang, men at operasjonene ikke går raskt nok.
Kolonner av grønne tanks med smilende soldater dundret over veiene i Kosovo på vei hjem fra åtte måneders herjinger. Militære stillinger med tunge kanoner ble evakuert og styrkene satt i bevegelse mot sine hjemlige baser i provinshovedstaden Pristina og andre byer.

Ellevte time

Troppbevegelsene skjedde i ellevte time for Slobodan, to uker etter at han undertegnet avtalen om å trekke spesialstyrkene ut av den undertrykte kosovoalbanske republikken. Uavhengige observatører kunne i går se at spesialstyrkene hadde oppgitt flere kontrollposter. Nyhetsbyrået AP melder at en kontrollpost i Dragobilje i løpet av få timer var overtatt av styrker fra UCK-geriljaen, men at flyktningene ennå ikke tør vende hjem.

Myndighetene i Beograd hevder at de hele tida har oppfylt FNs krav og tillatt hjelpeforsyninger til flyktningene. Sivilbefolkningen sier like klart at serberne trakasserer og forfølger dem så fort de vet de ikke har tilskuere.

Den jugoslaviske offensiven i Kosovo-provinsen har siden mars drevet 300000 mennesker på flukt. Noen av dem skal være på vei tilbake, men fortsatt er minst 10000 uten tak over hodet.