Ny gård rammet av munn- og klovsyke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før britiske myndigheter har klart å finne ut hva som forårsaket det første utbruddet, som ble kjent på fredag, har alarmen nå gått på nytt på en nabogård i Surrey.

Myndighetenes sjefsveterinær Debby Reynolds bekreftet i morges overfor blant andre The Guardian det ferske utbruddet, som skal omfatte en besetning på 102 dyr. Det kommer i tillegg til 97 kyr som allerede er slaktet og destruert.

- Vi har klart å finne dette tilfellet raskt, og har gjort de nødvendige tiltakene så fort som mulig, sier Reynolds.

Har ikke funnet smittekilde

Besetningen det sist ble konstatert smitte i befinner seg innenfor en tre kilometers radius  rundt gården som først ble rammet. I dette området holder man nå intens oppsikt med dyr for å hindre videre spredning av den fryktede sykdommen.

Marerittet for Storbritannia er en epidemi ute av kontroll, en situasjon som i 2001 påførte landet flere titalls milliarder i tap og erstatningssummer, mens mange bønder ble ruinert. Også turistbransjen ble hardt kvestet.

Det er nå totalforbud mot transport av klovdyr i Storbritannia, mens bønder i hele landet holdet pusten.

Nå haster det med å finne ut hva som har forårsaket utbruddet på gården Woolford\'s før helga. Departementet for miljø, mat og landbruk jobber nå på spreng i jakten på smittekilden - som  kan vise seg å være et forskningslaboratorium som jobber nettopp med forebygging av munn- og klovsyke.

ALVORLIG: Myndighetene jobber nå på spreng for å finne kilden til utbruddet av munn- og klovsyke på denne gården ved Guilford i Sør-England. Foto: ALESSIA PIERDOMENICO  / REUTERS
ALVORLIG: Myndighetene jobber nå på spreng for å finne kilden til utbruddet av munn- og klovsyke på denne gården ved Guilford i Sør-England. Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / REUTERS Vis mer

Laboratoriet lagrer prøver av smitten for å produsere vaksiner.

Flom mulig årsak

Men myndighetene har ikke utelukket andre årsaker, og har problemer med å tidfeste når utbruddet oppsto. Ifølge The Guardian spekulerer granskerne blant annet i om oversvømmelse på den aktuelle gården kan ha dratt med seg sykdommen.

- Undersøkelsene på gården tar alle faktorer med i beregningen. Det inkluderer flom, bevegelse - alt som er relevant i den aktuelle tidsperiuoden. Ett område av gården hvor det har vært noe flomvann er interessant. Sykdommen kan spres via vann, men kan også videreføres gjennom lufta eller ved direkte kontakt. Vi kan ikke ta noe for gitt foreløpig, sier sjefveterinær Reynolds til Guardian. 

Norge i beredskap

Det er iverksatt strengere kontroll med reisende fra Storbritannia etter det nye utbruddet av den fryktede dyresykdommen på øya. I Norge frykter både myndighetene, kjøttprodusenter og bøndene et utbrudd.

En analyse fra Nortura viser at kostnadene knyttet til et utbrudd i Norge kan få en prislapp på to milliarder kroner, skriver Nationen i dag.

Blant annet ville det bli vanskelig å skaffe til veie nok vaksiner for å begrense et reelt utbrudd.

– Munn- og klovsyke innebærer omfattende restriksjoner for hele næringa, ikke bare for kjøttbransjen, men også for melk- og meierivirksomheter, sier Ola Hedstein I Nortura trygg mat til avisen