Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny gavepakke til Johnsen

BERGEN (Dagbladet): Tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen (66) fikk en unik etterlønnsavtale etter Mongstad-skandalen i 1988. I 1998 fikk han en ny gavepakke av Statoil: Et nigeriansk oljefunn ble overført til selskapet Allied Energy, som eies av CAMAC Holdings der Johnsen har hevet lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arve Johnsen har i en årrekke vært styremedlem i det privateide, nigerianske oljeselskapet CAMAC Holdings, som vil bygge ut oljefeltet som Statoil har tilrettelagt. Funnet ble gjort av Statoil i 1995, men tre år seinere overførte det norske statsoljeselskapet sin andel på 20 prosent til selskapet Allied Energy, som eies av CAMAC Holdings. Statoil gjorde sitt første oljefunn utenfor Nigeria på 316 meters havdyp i blokk 210, også kalt Oyo-1. Arve Johnsen fikk sparken i Statoil etter Mongstad-skandalen i 1988, men han fikk forlate selskapet uten noen form for karantenekrav. Statoils representanter i Nigeria skal ha klødd seg i hodet og glippet med øynene da Arve Johnsen overraskende dukket opp i Nigeria i 1995. Han presenterte seg som styremedlem i CAMAC Holdings og konsulent for deres oljeselskap Allied Energy. Statoil hadde da allerede vært teknisk operatør for blokk 210 sammen med Allied Energy siden desember 1993.

Regimevennlig

Selskapene CAMAC Holdings og Allied Energy er i hovedsak eid av den nigerianske familien Lawal, med Kase Lukman Lawal som overhode. En selskapsrapport fra foretaksregisteret i Houston forteller at andre aksjer eies av styremedlemmene i selskapet. Alle som har noe rede på forretningsforhold i Nigeria, sier til Dagbladet at private nigerianske selskaper som har fått tildelt oljelisenser, må ha hatt et nært forhold til de korrupte regimene i landet. Den norske ambassadøren i Nigeria, Jan Nærby, sier til Dagbladet at han ikke kjenner denne familien spesielt. - Det skulle imidlertid ikke forbause noen dersom en velplassert nigeriansk familie innen oljeindustrien har hatt gode relasjoner til tidligere regimer, skriver han i et brev til Dagbladet.

- Mye olje

I 1997 presenterte Allied Energy seg selv på egen internettside som ett av de største rettighetshaverne på nigeriansk sokkel. Blokk 210 ble omtalt som en av de mest oljerike funnene utenfor Nigeria - på 450 000 mål. Selskapet forutså å kunne produsere 50000 fat olje om dagen fra og med 1998, men det har ennå ikke blitt noe av. Nå forbereder selskapet produksjonsstart neste år. Statoil har tatt alle kostnadene med seismikk, boring og administrasjon fram til 20. april 1998. - Statoil gikk inn i denne blokka 16. desember 1993. Vi inngikk en såkalt carrieravtale som innebar at vi var teknisk konsulent for Allied Energy på samme måte som Mobil var det for oss på Statfjord-feltet på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Vi gjorde oljefunnet i 1995, men våre fagfolk mente det ikke var stort nok til at det kunne forsvare utbygging av feltet. Derfor solgte vi vår andel på 20 prosent til Allied Energy, sier informasjonssjef Hans-Åsmund Frisak i Statoil. Den lokale Statoil-ledelsen i Nigeria understreker at Johnsen ikke deltok direkte i forhandlingene, og at han spilte med åpne kort om sin posisjon i CAMAC/Allied Energy. Frisak sier at Statoil aldri gjorde jobben på blokk 210 som en skjult betingelse for å få andre blokker i Nigeria.

- Veldig dyktig

Statoil vil ikke ut med hvor mye penger de fikk for å selge ut sin andel, men etter det Dagbladet kjenner til, skal det ha vært en symbolsk pris. Statoil nekter å utlevere regnskapene for virksomheten i Nigeria. Konsernsjef og eier Kase Lukman Lawal i CAMAC Holdings/Allied Energy sier at det finnes store mengder olje i den samme blokka, som de nå eier 100 prosent av. - Vi er godt i gang med å forberede produksjonsstart på Oyo-1 neste år, sier Lawal. Han kan ikke lenger huske nøyaktig når Arve Johnsen ble med i selskapet. - Jeg tror det var i 1995. Johnsen er en meget dyktig forretningsmann og har vært til stor hjelp for oss med all den erfaringen han har fra internasjonal petroleumsvirksomhet og oppbyggingen av Statoil. Derfor må jeg nå beklage at Arve Johnsen ikke lenger er styremedlem hos oss, sier han. Lawals opplysning om at Johnsen ikke lenger er styremedlem i CAMAC, kom etter at Arve Johnsen selv hadde skrevet den samme opplysningen til Dagbladet. Det var Lawal informert om. To dager tidligere hadde Dagbladet fått ut en selskapsrapport fra foretaksregisteret i Houston. I rapporten av 30. august står det at Johnsen fremdeles er styremedlem. Johnsen vil ikke kommentere noen andre spørsmål fra Dagbladet. Lawal var også svært kort på telefonen og opptatt alle ganger vi har forsøkt etterpå. [email protected] # I OVERRASKENDE SELSKAP: Arve Johnsen dukket overraskende opp som styremedlem og konsulent for et privat nigeriansk oljeselskap. Her sammen med brødrene Lawal og de øvrige styremedlemmene i 1997. 142,0> Ny gavepakke til Johnsen # Eks-Statoil-sjefens selskap fikk oljefunn av Statoil # BERGEN (Dagbladet): Tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen (66) fikk en unik etterlønnsavtale etter Mongstad-skandalen i 1988. I 1998 fikk han en ny gavepakke av Statoil: Et nigeriansk oljefunn ble overført til selskapet Allied Energy, som eies av CAMAC Holdings der Johnsen har hevet lønn. # Av LEIF STANG # Arve Johnsen har i en årrekke vært styremedlem i det privateide, nigerianske oljeselskapet CAMAC Holdings, som vil bygge ut oljefeltet som Statoil har tilrettelagt. Funnet ble gjort av Statoil i 1995, men tre år seinere overførte det norske statsoljeselskapet sin andel på 20 prosent til selskapet Allied Energy, som eies av CAMAC Holdings.

Statoil gjorde sitt første oljefunn utenfor Nigeria på 316 meters havdyp i blokk 210, også kalt Oyo-1.

Arve Johnsen fikk sparken i Statoil etter Mongstad-skandalen i 1988, men han fikk forlate selskapet uten noen form for karantenekrav.

Statoils representanter i Nigeria skal ha klødd seg i hodet og glippet med øynene da Arve Johnsen overraskende dukket opp i Nigeria i 1995. Han presenterte seg som styremedlem i CAMAC Holdings og konsulent for deres oljeselskap Allied Energy. Statoil hadde da allerede vært teknisk operatør for blokk 210 sammen med Allied Energy siden desember 1993.

Regimevennlig


Selskapene CAMAC Holdings og Allied Energy er i hovedsak eid av den nigerianske familien Lawal, med Kase Lukman Lawal som overhode. En selskapsrapport fra foretaksregisteret i Houston forteller at andre aksjer eies av styremedlemmene i selskapet.

Alle som har noe rede på forretningsforhold i Nigeria, sier til Dagbladet at private nigerianske selskaper som har fått tildelt oljelisenser, må ha hatt et nært forhold til de korrupte regimene i landet.

Den norske ambassadøren i Nigeria, Jan Nærby, sier til Dagbladet at han ikke kjenner denne familien spesielt.

- Det skulle imidlertid ikke forbause noen dersom en velplassert nigeriansk familie innen oljeindustrien har hatt gode relasjoner til tidligere regimer, skriver han i et brev til Dagbladet.

- Mye olje


I 1997 presenterte Allied Energy seg selv på egen internettside som ett av de største rettighetshaverne på nigeriansk sokkel. Blokk 210 ble omtalt som en av de mest oljerike funnene utenfor Nigeria - på 450 000 mål. Selskapet forutså å kunne produsere 50000 fat olje om dagen fra og med 1998, men det har ennå ikke blitt noe av. Nå forbereder selskapet produksjonsstart neste år. Statoil har tatt alle kostnadene med seismikk, boring og administrasjon fram til 20. april 1998.

- Statoil gikk inn i denne blokka 16. desember 1993. Vi inngikk en såkalt carrieravtale som innebar at vi var teknisk konsulent for Allied Energy på samme måte som Mobil var det for oss på Statfjord-feltet på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Vi gjorde oljefunnet i 1995, men våre fagfolk mente det ikke var stort nok til at det kunne forsvare utbygging av feltet. Derfor solgte vi vår andel på 20 prosent til Allied Energy, sier informasjonssjef Hans-Åsmund Frisak i Statoil.

Den lokale Statoil-ledelsen i Nigeria understreker at Johnsen ikke deltok direkte i forhandlingene, og at han spilte med åpne kort om sin posisjon i CAMAC/Allied Energy.

Frisak sier at Statoil aldri gjorde jobben på blokk 210 som en skjult betingelse for å få andre blokker i Nigeria.

- Veldig dyktig


Statoil vil ikke ut med hvor mye penger de fikk for å selge ut sin andel, men etter det Dagbladet kjenner til, skal det ha vært en symbolsk pris. Statoil nekter å utlevere regnskapene for virksomheten i Nigeria.

Konsernsjef og eier Kase Lukman Lawal i CAMAC Holdings/Allied Energy sier at det finnes store mengder olje i den samme blokka, som de nå eier 100 prosent av.

- Vi er godt i gang med å forberede produksjonsstart på Oyo-1 neste år, sier Lawal.

Han kan ikke lenger huske nøyaktig når Arve Johnsen ble med i selskapet.

- Jeg tror det var i 1995. Johnsen er en meget dyktig forretningsmann og har vært til stor hjelp for oss med all den erfaringen han har fra internasjonal petroleumsvirksomhet og oppbyggingen av Statoil. Derfor må jeg nå beklage at Arve Johnsen ikke lenger er styremedlem hos oss, sier han.

Lawals opplysning om at Johnsen ikke lenger er styremedlem i CAMAC, kom etter at Arve Johnsen selv hadde skrevet den samme opplysningen til Dagbladet. Det var Lawal informert om. To dager tidligere hadde Dagbladet fått ut en selskapsrapport fra foretaksregisteret i Houston. I rapporten av 30. august står det at Johnsen fremdeles er styremedlem. Johnsen vil ikke kommentere noen andre spørsmål fra Dagbladet. Lawal var også svært kort på telefonen og opptatt alle ganger vi har forsøkt etterpå.

<B>LØNNES AV STATOIL:</B> Arve Johnsen har mottatt lønn fra Statoil siden han fikk sparken etter Mongstad-overskridelsene i 1988.