Ny general tatt i ed i Nigeria

ABUJA (NTB-Reuters-AFP): Nigerias nye statsoverhode, general Abdusalam Abubakar, er lite kjent utenfor de militære sirklene hvor han har klatret gradene til han ble nummer to i rang etter diktatoren Sani Abacha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble Abubakar tatt i ed som Nigerias nye leder av militærrrådet som utpekte ham seint i går kveld. Han avla eden med hånden på Koranen, og i talen til militærrådet etterpå sa han at han vil tale til nasjonen «når tiden er inne».

- Dette er en personlig utfordring. Alle må være med på å få landet framover, sa Abubakar. De militære lederne har også godkjent at Abubakar forfremmes fra generalmajor til general.

Abubakar har erklært en ukes landesorg med flagging på halv stang etter at Abacha døde av et hjerteinfarkt mandag morgen.

Valg?

Spørsmålet er om Abubakar vil bidra til at Nigeria utvikler seg i demokratisk retning, eller om han vil åpne for en ny maktkamp.

Størst spenning knytter det seg til hva som skjer med det annonserte presidentvalget. Observatører frykter at Abubakar kan komme til å utsette eller avlyse hele valgprosessen. Abubakar nevnte ikke valget i tiltredelsestalen.

Abubakar har vært stabssjef i hæren i mange år, og er nær venn av landets forrige militære statsoverhode, general Ibrahim Babangida.

«Dark horse»

Abdusalam Abubakar blir den niende militære leder i Nigeria, som med sine 104 millioner innbyggere er det mest folkerike land på det afrikanske kontinentet.

Abubakars slekt kommer fra Minna-regionen nord i Nigeria, akkurat som familien til Babangida, den forrige militærlederen i Nigeria som annullerte valget i landet i 1993.

Abubakar var etterretningssjef under Babangida, og de to er nære venner.

Ønske om demokrati

Medlemmene av det regjerende militærrådet bestemte allerede i går kveld hvem som skulle bli landets nye leder.

Abubakar nevnte ikke i talen sin presidentvalget i august. Nigerias militærdiktatorer har gjentatte ganger lovet gjeninnføring av demokrati, men løftene er blitt brutt.

Usikkerhet om utviklingen i Nigeria har så langt i år gjort at valutaen naira har mistet 14 prosent av sin verdi mot dollaren. Børsen har falt med 7,5 prosent siden begynelsen av januar, og næringslivet legger skylden på den politiske situasjonen i landet.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>UKJENT: General Abdusalam Abubakar er utnevnt til ny president i Nigeria.