Ny generasjon tar over bin Ladens «hellige krig»

Osama bin Laden er på flukt og flere av hans nærmeste er tatt til fange eller drept. I deres sted har to andre menn klatret opp som al-Qaidas frontfigurer: Abu Musab al-Zarqawi i Irak og Abdel Aziz al-Muqrin i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jordanske Zarqawi har fått skylden for utallige angrep i Irak det siste året og er også blitt anklaget for innblanding i terrorbombingene i Madrid 11. mars.

Saudiarabiske Abdel Aziz al-Muqrin er mindre kjent, men han har raskt skapt seg et rykte gjennom flere attentater i sitt hjemland i vår, blant annet terrorangrepet i oljebyen Khobar som kostet 22 mennesker livet.

Begge disse to mennene kobles til Osama bin Ladens terrornettverk, men det er ikke sikkert at de tar ordre fra noen. Snarere fremtrer de som ledere i en ny generasjon av væpnede og militante islamister.

«Ikke samme klasse»

- Når det gjelder politisk, symbolsk og ideologisk tyngde, tror jeg ikke disse mennene spiller i samme liga som bin Laden ennå. Men de er viktige ledere i andre ledd, og har større operasjonell kontroll over terroraktiviteten enn bin Laden, sier terroreksperten Jonathan Stevenson ved det Institutt for strategiske studier (IISS) i London til nyhetsbyrået TT.

Abdel Aziz al-Muqrin er antakelig mellom 30 og 40 år og kommer fra det store slumområdet al-Suwaydi sør i den saudiske hovedstaden Riyadh. I dette området finner grupper som ønsker å styrte den USA-vennlige kongefamilien al-Saud, mange rekrutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer