Ny generasjon tar over bin Ladens «hellige krig»

Osama bin Laden er på flukt og flere av hans nærmeste er tatt til fange eller drept. I deres sted har to andre menn klatret opp som al-Qaidas frontfigurer: Abu Musab al-Zarqawi i Irak og Abdel Aziz al-Muqrin i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordanske Zarqawi har fått skylden for utallige angrep i Irak det siste året og er også blitt anklaget for innblanding i terrorbombingene i Madrid 11. mars.

Saudiarabiske Abdel Aziz al-Muqrin er mindre kjent, men han har raskt skapt seg et rykte gjennom flere attentater i sitt hjemland i vår, blant annet terrorangrepet i oljebyen Khobar som kostet 22 mennesker livet.

Begge disse to mennene kobles til Osama bin Ladens terrornettverk, men det er ikke sikkert at de tar ordre fra noen. Snarere fremtrer de som ledere i en ny generasjon av væpnede og militante islamister.

«Ikke samme klasse»

- Når det gjelder politisk, symbolsk og ideologisk tyngde, tror jeg ikke disse mennene spiller i samme liga som bin Laden ennå. Men de er viktige ledere i andre ledd, og har større operasjonell kontroll over terroraktiviteten enn bin Laden, sier terroreksperten Jonathan Stevenson ved det Institutt for strategiske studier (IISS) i London til nyhetsbyrået TT.

Abdel Aziz al-Muqrin er antakelig mellom 30 og 40 år og kommer fra det store slumområdet al-Suwaydi sør i den saudiske hovedstaden Riyadh. I dette området finner grupper som ønsker å styrte den USA-vennlige kongefamilien al-Saud, mange rekrutter.

Muqrin, som på diverse nettsteder titulerer seg som al-Qaidas leder på «arabernes halvøy», sies å være en veteran fra krigen i Bosnia på 1990-tallet. Senere deltok han i attentatforsøket mot Egypts president Hosni Mubarak, som i likhet med den saudiske kongefamilien også er en nær USA-alliert, i juni 1995 i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

- Muqrin ble tatt og utlevert til Saudi-Arabia, der han ble torturert i fengselet, sier Mohsin al-Awajy, en moderat saudisk islamist.

Taktikkskifte

Den siste tidens attentater i Saudi-Arabia tyder på at al-Muqrin har gjennomført et taktikkskifte i al-Qaidas virksomhet i kongedømmet. Fjorårets selvmordsaksjoner er erstattet med godt planlagte skyteangrep.

- Angrepene i 2003 drepte mange saudiarabere. Nå ser det ut som om de sikter mot vestlig oljepersonell, sier Stevenson ved IISS.

Mens Muqrin først dukket opp i nyhetsmeldingene i vår, ble Abu Musab al-Zarqawi et kjent navn allerede i februar 2003. Da ble han av USAs utenriksminister Colin Powell koblet til Saddam Husseins Irak, noe som er blitt avvist av både amerikansk og britisk etterretning, samt flere andre lands etterretningstjenester.

Vil dominere i Irak

Zarqawi, som ifølge BBC er 38 år gammel, innledet sin karriere som hellig kriger i det sovjetokkuperte Afghanistan på 1980-tallet. Han tilbrakte også sju år i jordansk fengsel, dømt for å planlegge å styrte kongehuset og opprette et islamsk kalifat. Deretter vendte han tilbake til Afghanistan der han skal ha startet en treningsleir og begynt samarbeidet med al-Qaida.

Vestlig etterretning antyder at Zarqawi reiste til Europa, og tyske myndigheter avslørte en terrorcelle som hevdet at Zarqawi var lederen deres. De fortalte også tysk politi at deres gruppe var « for jordanere som ikke ville være med i al-Qaida».

Etter et amerikansk bombeangrep i Afghanistan høsten 2001, som skal ha kostet Zarqawi hans ene bein, skal han ha flyktet til Irak der USA hevder at han er blitt en nøkkelfigur i det blodige kaoset som fulgte den amerikanskledede krigen og Saddam Husseins fall.

Han anklages for flere store terroraksjoner i Irak, men også i Casablanca, Istanbul og Madrid. Det er lite trolig at én mann er hjernen bak alle disse terroraksjonene, men det spiller mindre rolle: For hvert attentat han blir tilskrevet, vokser Zarqawis rykte.

- Det skal mye til for å oppnå samme ikonstatus som bin Laden har, men Zarqawi er helt klart en ærgjerrig mann. Han forsøker å dominere i Irak, som akkurat nå er det fremste nedslagsfeltet for den globale jihadbevegelsen, sier terroreksperten Jonathan Stevenson.

NTB

ARVTAGER:</B> Abu Musab al-Zarqawi er neste generasjon hellig kriger.