Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder i etterretningstjenesten:

Ny giftteori: - Plantet giften i datterens sminke eller klær

Hevder gifta som nesten drepte dem var plassert i sminke eller klær som lå i kofferten.

FORGIFTET: Sergej og Julias Skripal ble funnet livløse i en park i Salisbury søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Sergej og Julias Skripal ble funnet livløse i en park i Salisbury søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergej Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, og det ble onsdag kveld slått fast at de ble forgiftet med nervegass.

Siden de to ble funnet har det vært spekulert i hva som faktisk skjedde, og hvordan de fikk i seg stoffet som gjorde dem bevisstløse. Timene i forveien skal de to ha spist og dukket på restauranten Zizzi og puben The Mill, som begge ligger like i nærheten av parken der de ble funnet.

Etterforskere har funnet spor av nervegift inne på restauranten. Nå dukker nye teorier opp om hvordan gifta havnet der.

GASSET: De to russerne befant seg på puben The Mill da de ble forgifta. Foto: AFP / NTB Scanpix
GASSET: De to russerne befant seg på puben The Mill da de ble forgifta. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Plantet i koffert

Ifølge The Telegraphs kilder i etterretningstjenesten, var nervegassen planta i kofferten til dobbeltagentens 33 år gamle datter.

Avisa skriver at det jobbes ut ifra en teori om at gifta var gjemt i enten klær eller sminke som kvinnen hadde med seg i kofferten inn på restauranten.

Teorien tyder på at Julia var bevisst plukket ut for å ramme sin spiondømte far direkte med gifta, skriver The Telegraph.

33-åringen bor til daglig i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med faren.

Full ordkrig

Den politiske ordkrigen rundt hvem som står bak forgiftninga har herjet helt siden far og datter Skripal ble funnet. Tidligere denne uka anklaget Storbritannias statsminister Theresa May Russland for å stå bak forgiftninga av eks-spionen.

- Enten sto den russiske stat bak angrepet mot landet vårt, ellers så mistet de russiske myndighetene kontroll over den potensielt farlige nervegassen ved at den havnet i andres hender, sa May, og ga russerne 36 timer på å svare.

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, har imidlertid nektet for at Russland har noe med hendelsen å gjøre. Samtidig krever han prøver av giftstoffet. Også president Vladimir Putin har vært ute og slått hardt tilbake mot anklagene.

De russiske reaksjonene har imidlertid ikke forhindret ​Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, fra å varsle omfattende tiltak dersom det skulle vise seg at en statsmakt forgiftet den russiske eksspionen.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, har Johnson allerede vært ute og sagt.

Dømt i 2006

Fram til 1999 jobbet Skripal for russisk militæretterretning. Siden arbeidet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995. Det skriver NTB.

Ikke før i 2006 ble 66 år gamle Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år senere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia. Det skriver NTB.

I 2010 ble han og tre andre fanger frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Siden har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Hendelsen i Salisbury er heller ikke det eneste mystiske som har skjedd i Skripals familie, sier familiemedlemmer til BBC.

Skripals sønn døde nylig, 43 år gammel, under en tur til St. Petersburg sammen med kjæresten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!