Euoplos dignitas:

Ny gigant forbløffer: - Spektakulær

Det er gjort en stor, fargerik og åttebeint oppdagelse i den australske villmarka.

EUOPLOS DIGNITAS: Mens hunnene har rødbrunt ryggskjold, er hannene - slik som denne - utstyrt med et honningrødt. Foto: Queensland Museum
EUOPLOS DIGNITAS: Mens hunnene har rødbrunt ryggskjold, er hannene - slik som denne - utstyrt med et honningrødt. Foto: Queensland Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de åpne skogsområdene sentralt i Queensland, nordøst i Australia, er det funnet en kjempe som bygger hulene sine i Brigalow-beltets svarte jordsmonn.

Det tarantellalignende edderkoppdyret har fått det latinske navnet Euoplos dignitas.

- Det betyr «verdighet» eller «storhet» - hvilket gjenspeiler edderkoppens imponerende størrelse og natur, forteller Michael Rix, hovedkurator i læren om edderkoppdyr ved Queensland Museum, i en uttalelse.

- Det er en spektakulær edderkopp, virkelig stor og vakker, fortsetter han.

Glupsk mareritt

Ifølge en studie publisert i fagfellevurderte Journal of Arachnology, har edderkoppen vært gjenstand for et omfattende forskningsprogram ved Queensland Museum siden 2017.

Den fargerike kroppen er fem centimeter lang, og da er beina ikke inkludert. Ifølge forskerne er dette «veldig stort» når det kommer til denne typen edderkopper.

SKJULT TRUSSEL: Se edderkoppen i aksjon i dette klippet fra «The Dark: Nature's Nighttime World». Video: YouTube/BBC Earth

Euoplos dignitas er en type såkalt trapdoor-edderkopp. De har fått navnet sitt fordi de bygger fangsthull med en korkliknende falldør laget av jord, vegetasjon og silke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer