Ny gigant-sprekk for Snøhvit

Statoil-prosjektet blir 4-6 milliarder dyrere. Pressekonferanse klokka 09.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det opplyste konstutuert konserndirektør Erling Øverland i Statoil på en pressekonferanse i dag.

Øverland leder Statoil inntil Helge Lund overtar i august.

- Vi har hatt en fullført gjennomgang av prosjektet, og styret i Statoil ble informert i går. Hovedkonklusjonen er at Snøhvit-prosjektett kan bli 4-6 milliarder dyrere enn siste estimat fra høsten 2002. Det betyr at totalrammen eksklusive skip blir 49,3-51,3 milliarder, sier Øverland.

Forsinkelser

I tillegg frykter Statoil forsinkelser:

- Statoil arbeider fortsatt med sikte på å slepe lekteren med prosessanlegget fra Dragados-verftet i Cadiz i Spania til Melkøya ved Hammerfest sommeren 2005. Samtidig er risikoen økt betydelig for at de ordinære gassleveransene kan bli mellom seks og tolv måneder forsinket i forhold til opprinnelige planer med oppstart i 2006, heter det i en pressemelding fra selskapet.

En forsinkelse kan bli svært dyrt for Statoil, siden de allerede har solgt gassen. Statoil forsikrer kundene at de skal få gassen, dermed må de trolig kjøpe denne gassen i markedet for å holde avtalene sine.

Også ved årsskiftet 2002-2003 måtte Statoil justere opp kostnadssiden for prosjektet med 5,8 milliarder kroner, melder dn.no.

Den gang uttalte daværende konsernsjef Olav Fjell at prosjektet ikke ville blitt realisert dersom totalsummen på 45 milliarder kroner hadde vært lagt til grunn.

Forventer kontroll

Olje- og energiminister Einar Steensnæs forventer at Statoil gjør sitt ytterste for å holde kostnadsutviklingen og den videre framdriften i Snøhvit-prosjektet under kontroll.

- Jeg er orientert om at Statoil som operatør iverksetter en rekke tiltak for å sikre forsvarlig gjennomføring av prosjektet. Utviklingen i prosjektet er bekymringsfull, og jeg forventer at det ytterste blir gjort for å holde kostnadsutviklingen og den videre framdriften under kontroll, sier han i en pressemelding.

SPREKK: Snøhvit-utbyggingen blir en kostbar affære.
KONSTITUERT SJEF: Erling Øverland.
BLIR KONSERNSJEF I AUGUST:</B> Helge Lund i Statoil.