Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny giv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Om noen dager starter den nye utenriksråden, Sven Svedman, arbeidet med å omorganisere UD. Utenriksminister Jan Petersen har handlet raskt. Kritikken etter tsunamien og spesielt Reinås-utvalgets konklusjoner har rammet hele departementet sterkt. Hardtarbeidende, middels høyt lønnede diplomater og byråkrater har hatt en fordel: De hadde en sterk korpsånd, var stolte av arbeidsstedet sitt og hadde et solid selvbilde. Men den lukkede korpsmentaliteten er nok også en del av forklaringen på at UD kom til kort i møte med katastrofen. Som resultat ligger også stoltheten og selvbildet i ruiner.
  •  Svedman står overfor en stor utfordring. Men når han starter fra et nullpunkt, er også framgangsmulighetene store. Det som nå er viktig, er at tjenesten tar skrittet ut av fortida og inn i dagens samfunn. Reformene må ta utgangspunkt i en verden som etterspør andre tjenester i tillegg til det klassiske diplomatiets oppgaver. For å settes i stand til å møte disse utfordringene, trengs utvilsomt både ny mentalitet, teknologi og opplæring . Det bør bli spennende måneder for både den nye sjefen og hardt prøvede medarbeidere.
Hele Norges coronakart