Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ny gjeldskrise

- Alt tyder på at vi snart vil oppleve en ny gjeldskrise. I tillegg til nye gjeldsofre vil vi oppleve at de som havnet i uføret for ti år siden, får en ny knekk, sier leder i Gjeldsoffer-Alliansen, Bengt Scheldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har vært vitne til fattigdom, ødelagte familier og selvmord i kjølvannet av sammenbruddet i norsk økonomi på slutten av 80-tallet.

- Det som skjer nå, er galskap, slår Bengt Scheldt fast.

- Verst er det i gjeldsforhold der det er en kausjonist inne i bildet. At folk mister hus og hjem, klarer de å leve med, men når de ser at foreldrene bli kastet ut av barndomshjemmet fordi de ikke klarer kausjonsforpliktelsene, er det mange som legger ut på siste reise.

Scheldt ser klare likhetstrekk mellom situasjonen nå og den som startet gjeldskrisen for mange på slutten av 80-tallet. Boligmarkedet er på samme nivå, antall konkurser er på vei opp, aksjeverdiene begynner å synke, renten øker og bankene låner ut penger som aldri før.

- Når et boligkjøp finansieres hundre prosent av banken, må det være kausjon med i bildet. Folk flest, særlig boligkjøpere og i hvert fall kausjonister må besinne seg, ellers går det galt.

Ny knekk

Gjeldsoffer-Alliansen har fått flere henvendelser fra personer som sier de ikke vil greie ytterligere renteoppgang.

Dette er ofte mennesker som har solgt unna hytter og biler for å klare gjeldsforpliktelsene de pådro seg på slutten av åttitallet.

- I tillegg til nye gjeldsofre vil vi oppleve at de som havnet i uføret for ti år siden, får en ny knekk, sier han.

Han advarer politikerne mot å tro at de sitter med noe godt styringsverktøy for å hindre en ny gjeldskrise. Han mener Norge er prisgitt hva som skjer i utlandet, og at den enkelte må innrette seg slik at man tåler høyere rente og et dårligere arbeidsmarked.

- Det verste som kan skje nå, er at regjeringen strammer for hardt til. Det som skjedde forrige gang myndighetene bremset, var at de tro bremsepedalen tvers igjennom gulvet, og da gikk det galt.

Advarer bankene

Scheldt retter også en advarende pekefinger mot bankene:

- Det virker ikke som bankene har lært noe som helst fra forrige runde med gjeldsproblemer. Det virker som bankene opererer etter prinsippet «forlat oss vår skyld, men vi forlater ikke din skyld».

Han sikter til bankenes velvillighet når det gjelder å låne ut penger, og råskapen som oppstår når låntaker ikke klarer å betale tilbake pengene.

Tall fra 1997 viser at det er nærmere hundre tusen husstander som har problemer med å klare sine økonomiske forpliktelser.

- Dersom det nå går riktig ille, er det ikke få tragiske skjebner vi vil se i årene framover, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!