GLEMMEPILLER: Sitter du på vonde minner? Ny forskning vil forsøke å dempe dem. Illustrasjonsbilde: SCANPIX
GLEMMEPILLER: Sitter du på vonde minner? Ny forskning vil forsøke å dempe dem. Illustrasjonsbilde: SCANPIXVis mer

Ny «glemmepille» vil bedre dårlige minner

Men forskere advarer mot minnetukling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nederlandske forskere mener de har oppdaget medisin som vil hjelpe folk å «glemme» vonde minner, ifølge en studie i journalen Nature Neuroscience.

Ifølge en studie utført på 60 personer, så skal såkalte betablokkere — som er vanlige i en rekke hjertemedisiner — være i stand til å påvirke personer rammet av traumatiske og fæle minner.

- Potensielt så kan vi få en prosedyre som reduserer irrasjonell frykt permanent, sier en av forskerne, psykolog Merel Kindt ved universitetet i Amsterdam, skriver Scientific American.

Ga folk støt
Testpersonene i studien ble koblet til et apparat som avga milde elektriske støt hver gang et edderkoppbilde ble vist.

På denne måten fikk forskerne skapt dårlige minner og ubehagelige assosiasjoner mellom bildet og smerte hos subjektene.

Senere ble gruppen delt i to. Halvparten fikk betablokkeren propranolol, mens de resterende ble gitt piller uten noen medisinsk effekt, altså placebo.

Propranolol senker puls og blodtrykk, blokkerer virkningen av adrenalin og har ifølge Scientific American blitt brukt av musikere for å overkomme sceneskrekk.

Da testpersonene senere fikk se det samme edderkoppbildet, så ble det målt færre fryktreaksjoner hos dem som hadde inntatt medisinen — enn i placebogruppen.

- Resultatene kan få viktige følger for forståelsen og behandlingen av vedvarende dårlige minner hos personer som lider av emosjonelle problemer, sier Merel Kindt.

Reagerer på minnesletting
Minnene er riktignok ikke visket ut, men virkningene og frykten knyttet til dem dempet. Således kan de brukes i behandling hos pasienter som for eksempel lider av posttraumatisk stresslidelse etter en grusom ulykke, mener forskerne.

Men flere advarer om etikken og uønskede følger av å tukle med folks minner.

- En interessant ting er muligheten for at et voldsoffer ønsker å slette de smertefulle minnene, og samtidig mister evnen til å vitne mot overgriperen, sier professor i bioetikk, John Harris, til BBC.

Dr. Daniel Sokol, som foreleser i medisinsk etikk ved St. George's universitet i London, mener praksisen kan få uventede konsekvenser.

- Å fjerne dårlige minner er ikke som å fjerne en vorte eller føflekk. Det forandrer vår personlige identitet, siden vi er knyttet til minnene våre. Før vi sletter minner må vi tenke over effektene det vil ha på enkeltmennesker og samfunnet, sier Sokol.

KRITISK: I filmen «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» fikk Jim Carrey slettet hukommelsen. Det gikk heller dårlig. Nå advarer flere forskere mot medisiner som tukler innen det samme landskapet. Foto: FILMWEB
KRITISK: I filmen «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» fikk Jim Carrey slettet hukommelsen. Det gikk heller dårlig. Nå advarer flere forskere mot medisiner som tukler innen det samme landskapet. Foto: FILMWEB Vis mer