TRAKASSERT HJEMMEHJELP: Hun er én av de Uloba-ansatte Dagbladet har snakket med, som har fortalt om kritikkverdige forhold. Nå er selskapet under nok en granskning, denne gangen i regi av Oslo kommune. FOTO: BENJAMIN A. WARD
TRAKASSERT HJEMMEHJELP: Hun er én av de Uloba-ansatte Dagbladet har snakket med, som har fortalt om kritikkverdige forhold. Nå er selskapet under nok en granskning, denne gangen i regi av Oslo kommune. FOTO: BENJAMIN A. WARDVis mer

Ny granskning av Uloba

Oslo kommune har fått PwC til å granske selskapet. Fagforbundet mener avtalen mellom kommunen og Uloba bør revurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Gjennom en rekke artikler har Dagbladet avslørt at handikapgiganten Uloba bryter loven en rekke steder.

Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv. Bedriften har vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte.

Tidligere er Uloba gransket av Likestillings- og diskrimineringsombudet, og Arbeidstilsynet.

Nå har Oslo kommune engasjert revisjonsselskapet Price Waterhouse Coopers (PwC) for å gå selskapets forhold til kommunen etter i sømmene.

Gransker seg selv Det vil blant annet bli undersøkt om assistentene til de funksjonshemmede utfører oppgaver de ikke er opplært til. Dette er én av bekymringene til Fagforbundet, som har vært tungt inne i saken.

- Assistenter uten riktig opplæring, driver med medikamenthåndtering og andre medisinskfaglige prosedyreer i strid med helsepersonelloven. Jeg mener hele avtalen bør revurderes, sier Jøran Frisvold i Fagforbundet Vestre Aker til Dagbladet.

Det er eldrebyråd Aud Kvalbein (Krf) som har ansvaret for Uloba-avtalen i Oslo kommune.

- Vi har bedt PwC se på en del forhold for å se om alt er som det skal være, det gjelder også hvordan Oslo kommune har håndtert dette, sier hun.

KRITISK: Jøran Frisvold i Fagforbundet Vestre Aker, mener Oslo bør revurdere avtalen med Uloba. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KRITISK: Jøran Frisvold i Fagforbundet Vestre Aker, mener Oslo bør revurdere avtalen med Uloba. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Kan du med sikkerhet si at alle brukerne har fått trygge tjenester?

- Det vil vi få avdekket gjennom undersøkelsen. Vi kan ikke utelukke noen ting, sier Kvalbein til Dagbladet.

- Rutine for oss Dagbladet er kjent med at PwC skal granske hvovidt Uloba rapporterer korrekt til kommunen, eksempelvis om det er avvik mellom tilbakemeldingene selskapet får fra brukerne, og melder videre til kommunen. Videre om det har forekommet brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og om selskapets forsikringer og pensjonsordning for de ansatte er i henhold til lovverket.

- At kommuner av og til foretar undersøkelser omkring avtaleforhold er vanlig. Det er for så vidt rutine for oss, og vi gjør vårt beste for at de skal få svar på spørsmålene de stiller, sier informasjonsleder i Uloba, Jon Torp, til Dagbladet.

Han ser ingen sammenheng mellom det som tidligere er kommet fram i media om selskapet, og at kommunen nå har igangsatt granskning.

- De forholdene som tidligere er skrevet om, gjaldt Arbeidstilsynets undersøkelser. De har vi nå rettet opp i, sier Torp.

Det er omtrent 140 funksjonshemmede i Oslo med assistenter som har Uloba som arbeidsgiver. Torp sier samarbeidet med kommunen er bra.

- Frykter dere at granskningen kan få konsekvenser for dere?

- Vi har et godt forhold til Oslo kommune, og ser fram til å se nærmere på resultatene av undersøkelsene når dette arbeidet er ferdig, sier han.

Kommunen ble varslet Samtidig rettes søkelyset også mot Oslo kommune: PwC gransker i tillegg hvorvidt kommunen har gode nok rutiner for oppfølging, og om bydelene følger opp lønns- og arbeidsvilkårene til Uloba-assistentene. 

- Når man setter i gang med en slik undersøkelse, hender det at man velger å se på flere sider av et forhold, sier seksjonsleder i kommunens internrevisjon, Ellen Cecilie Braathen til Dagbladet.

PwC-granskningen ble i gangsatt i høst og er i avslutningsfasen.

- Bakgrunnen for undersøkelsen er et varsel gjennom kommunens varslingssystem på sensommeren, sier Braathen.

RUTINE FOR OSS: - At kommuner av og til foretar undersøkelser omkring avtaleforhold er vanlig. Det er for så vidt rutine for oss, og vi gjør vårt beste for at de skal få svar på spørsmålene de stiller, sier informasjonsleder i Uloba, Jon Torp. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
RUTINE FOR OSS: - At kommuner av og til foretar undersøkelser omkring avtaleforhold er vanlig. Det er for så vidt rutine for oss, og vi gjør vårt beste for at de skal få svar på spørsmålene de stiller, sier informasjonsleder i Uloba, Jon Torp. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer