Ny hemmelig bonusavtale

En hemmeligstemplet avtale, inngått i juli, viser at nok en rådgiver kan ha hatt økonomisk interesse av å få Telenor på børs. Den statlige rådgiveren Deutsche Bank kan få millionbeløp i suksesshonorar etter børsnoteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag fortalte Dagbladet at den britiske investeringsbanken Lazard kan få opptil 13,5 millioner kroner i suksesshonorar som privatiseringsrådgiver for Telenor. Få dager tidligere forsikret næringsminister Grete Knudsen fra Stortingets talerstol at ingen av rådgiverne har hatt økonomiske interesser underveis i transaksjonen.

Hemmeligstemplet

Nå viser det seg at også statens internasjonale rådgiver i saken, Deutsche Bank, har avtale om suksesshonorar. Avtalen ble undertegnet i juli i år, og er hemmeligstemplet av departementet. Den er heller ikke nevnt i Telenors prospekt.

Avtalene til Lazard og Deutsche Bank kan være av en slik karakter at de to selskapene faktisk hadde en egeninteresse av å få Telenor på børs, i strid med Knudsens forsikringer overfor Stortinget.

Flere millioner

Hvor stor bonus Deutsche Bank kan forvente å få, er ikke kjent. Men det er snakk om flere millioner kroner. Statsråd Grete Knudsen antyder selv at avtalen er i samme størrelsesorden som Telenors avtale med Lazard.

- Men i hvor stor grad det skal utbetales suksesshonorar til Deutsche Bank, bestemmer vi helt alene, understreker Knudsen.

Dagbladet får fra annet hold bekreftet at ikke engang kriteriene suksessen skal måles etter, er nedfelt i avtalen.

- Alvorlig sak

I teksten heter det at pengene skal utbetales «at the ministry's sole discretion». Regjeringen skal altså bare oppsummere de rådene og den hjelpen den har fått, og etter egen vurdering betale ut penger alt etter hvor fornøyd den er.

Øystein Djupedal, SVs finanspolitiske talsmann, ante ikke at Deutsche Bank hadde en avtale om suksesshonorar i tillegg til ordinært honorar.

Han har allerede bedt Grete Knudsen redegjøre for alle sider av børsintroduksjonen for Stortinget. Et krav han føler blir stadig mer påtrengende.

- Dette er blitt en alvorlig sak. Nå må vi få fakta på bordet. Det tror jeg også statsråden er best tjent med, sier Djupedal.

Og Knudsen stiller gjerne i Stortinget. Men først etter at børsintroduksjonen er behørig evaluert og revidert.

- Da skal Stortinget få ta full del i dette, forsikrer Knudsen.

På tilbud

Telenor ble 4. desember børsnotert til en kurs langt lavere enn forventet. Det pengetrengende teleselskapet måtte dermed nøye seg med 15 milliarder kroner i frisk kapital - 6,4 milliarder mindre enn det som var ventet på forhånd.