Ny hevn fra Israel

En palestinsk politimann ble drept og over 20 skadet i israleske angrep i går. Den israelske hæren brukte bombekastere, krigsskip og kamphelikoptre, og bulldosere jevnet hus med jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politihovedkvarteret i Gaza by, flere flyktningleirer og to av basene til den palestinske elitestyrken Styrke 17 i Gaza var blant i alt sju hovedmål i angrepet. Styrke 17 er president Yasser Arafats livgarde. Israel stengte også alle veier inn til Gaza.

Statsminister Ariel Sharon ga ordren til angrepet mindre enn 24 timer etter at flyvåpenet bombet syriske mål i Libanon for første gang på fem år.

Det siste angrepet er en hevn for at fem granater ble avfyrt tidligere på dagen mot den israelske byen Sderot, fem kilometer fra grensen til Gaza. Ingen kom til skade i angrepet.

Det er første gang under det sju måneder lange palestinske opprøret at et bombekasterangrep har nådd så langt inn på israelsk område. De palestinske selvstyremyndighetene sier deres sikkerhetsstyrker ikke sto bak angrepet og at de etterforsker hendelsen.

Politimann drept

Den palestinske politimannen Mohammed Al-Masri (24) ble ifølge palestinske kilder drept da israelske styrker angrep Bait Hanoun, et område som er under full palestinsk kontroll nord på Gazastripen.

Palestinske sykehuskilder opplyser at 24 mennesker ble skadd i den israelske hevnaksjonen, men at det ikke er mulig med en full oversikt før ambulanser når fram til områder som er isolert på grunn av kamper.

Generalmajor Abdel-Razek al-Majaydeh, som er ansvarlig for offentlig sikkerhet, sier at palestinerne ikke vil la seg kue av angrepet, som fra palestinsk side karakteriseres som det mest brutale fra Israels side siden den palestinske oppstanden startet.

Erobrer av «sikkerhetsgrunner»

Den israelske hæren bekrefter at Gaza ble angrepet med krigsskip og kamphelikoptre sent mandag kveld og at israelske stridsvogner kjørte inn i områder som er under palestinsk selvstyre.

- Israelske styrker vil erobre ethvert område som er nødvendig av sikkerhetsgrunner, heter det i en uttalelse.

- Når oppdraget er avsluttet vil soldatene forlate området.

Hæren understreker dermed at Israel ikke har til hensikt å ta tilbake områder som er underlagt palestinsk kontroll.

Noen steder ble stridsvognene etterfulgt av bulldosere som jevnet palestinske hus med jorden. Begrunnelsen er at bygningene ble benyttet av palestinere som skjøt mot israelske soldater og bosettere.

Angrep for å straffe Syria Israel bombet en syrisk radarstasjon i Libanon natt til mandag, etter at en israelsk soldat ble drept i et angrep fra den syrisk-støttede Hizbollah-militsen ved grensen mellom Israel og Libanon lørdag. Ifølge Israel var bombingen av radarstasjonen et budskap til Syria om å innstille sin støtte til Hizbollah-militsen.

Syria satte sine 35.000 soldater i Libanon i høy beredskap etter angrepet som kostet tre syriske soldater livet. Sikkerhetskilder i Libanon sier Syria frykter en militær opptrapping mellom Israel, Syria og Libanon, mens omverdenen ba partene vise tilbakeholdenhet av frykt for at situasjonen skal forverres ytterligere.

Syrias utenriksminister Farouq al-Shara sa at angrepet utgjør et farlig vendepunkt for regionen og at det «vil få et passende svar.»

Annan fordømmer

FNs generalsekretær Kofi Annan beskyldte mandag Hizbollah og Israel for å bryte avtaler om grensen mellom Libanon og Israel. Annan var spesielt kritisk til Israels bombing av syriske mål.

FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, ba mandag om at Israel, Libanon og Syria besinner seg. Rød-Larsen sa at han har vært i konstant kontakt med de tre partene i et forsøk på å dempe gemyttene.

- Vi er bekymret over Israels skjerpede reaksjon. Vi mener dette er et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier Rød-Larsen. Han understreker samtidig at også Hizbollahs angrep på Israel klart bryter med resolusjonene.

Russland og Frankrike uttrykte bekymring for en opptrapping av konflikten i Midtøsten.

Richard Boucher, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, fordømte «opptrappingen som ble innledet av Hizbollah». Han nektet imidlertid samtidig å fordømme det israelske angrepet.

(NTB)

FORSTERKER KONFLIKTEN: En palestiner ser på ødeleggelsene i moskeen etter det israelske angrepet. Mange er blitt hjemløse etter at israelske bulldosere har revet husene deres.
ØDELEGGELSER: Israelske raketter ble avfyrt mot hovedkvarterert til Yasser Arafats livgarde.