Ny hjelp mot akutt astma

Astmapasienter kan redusere medisinbruken drastisk dersom det nye legemiddelet Oxis godkjennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medisinen brukes mot akutte anfall og er allerede godkjent i EU. I Norge vurderer Statens legemiddelkontroll nå om Oxis skal godkjennes som hurtigvirkende medisin. Siden 1997 har preparatet vært i salg som langtidsvirkende astmamedisin.

Medisinen utvider bronkiene, slik at det blir lettere å puste. Studier viser at det tar lengre tid til neste anfall, sammenliknet med vanlig anfallsmedisin.

- Fordelen er at medisinen kan brukes ved behov, og at den samtidig vil gi både hurtig og langvarig virkning. Pasienten kan på den måten bruke mindre medisiner, og også mindre regelmessig, sier overlege Kai Håkon Carlsen ved Voksentoppen Senter for Astma og Allergi.

- I motsetning til andre medisiner virker Oxis etter kort tid og virkningen varer i 12 timer, men dette er ikke en erstatning for kortisonpreparater som tilhører grunnbehandlingen av astma. Men preparatet er fremdeles på IOCs dopingliste. Det ville vært en fordel om det ble strøket derfra. Den er velegnet til å mestre anstrengelsesutløst astma hos barn, sier Carlsen.