Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny hjemmetest av klamydia

En ny hjemmetest ser ut til å kunne hjelpe mange dansker som uten å vite om det er smittet av kjønnssykdommen klamydia. Hvis testen viser seg å fungere slik den skal, kan menn og kvinner undersøkes uten å gå til lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av ny DNA-teknologi har en gruppe forskere ved Århus Universitetshospital utviklet en metode der hver enkelt pasient kan teste seg selv hjemme, og sende prøven med posten til laboratorieundersøkelse. Dermed slipper både kvinner og menn å gå til legen for å bli undersøkt.

- For mennenes del dreier det seg bare om en urinprøve. Kvinnene får en liten pipette med saltvann som de skal skylle skjeden med, forklarer lege Lars Østergaard ved Marselisborg Hospital.

Han offentliggjør undersøkelsen sammen med en rekke andre kolleger i denne ukens utgave av legetidsskriftet British Medical Journal.

Lik informasjon

Over 3.000 elever på 17 videregående skoler i Århus deltok i undersøkelsen. De ble delt inn i to grupper, som begge fikk lik informasjon om sykdommen.

Den ene gruppen fikk tilbud om å teste seg selv hjemme, mens den andre fikk tilbud om undersøkelse hos lege. Hele 93 prosent av jentene i hjemmetest-gruppen undersøkte seg selv, mens bare åtte prosent av jentene i den andre gruppen valgte å gå til legen for undersøkelse. Muligheten til å teste seg selv fikk altså mer enn 11 ganger så mange jenter til å undersøke seg.

I hjemmetest-gruppen ble det påvist 43 infeksjoner, mens det bare ble påvist fem i den andre gruppen.

Samme hos guttene

Ifølge Østergaard viste resultatene blant guttene samme tendens. Nå håper han at denne enklere formen for undersøkelse kan føre til at flere tester seg, og at antall smittede deretter vil falle.

Hvert år oppdages det om lag 14.000 tilfeller av klamydia i Danmark, men antall smittede er trolig vesentlig høyere i og med at bare to av tre smittede får symptomer på kjønnssykdommen. Klamydia smitter ved ubeskyttet seksuelt samvær, og sykdommen skader egglederne og kan dermed føre til sterilitet. Den øker også risikoen for svangerskap utenfor livmoren. Klamydia behandles med antibiotika.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!