Ny hjemmetest av klamydia

En ny hjemmetest ser ut til å kunne hjelpe mange dansker som uten å vite om det er smittet av kjønnssykdommen klamydia. Hvis testen viser seg å fungere slik den skal, kan menn og kvinner undersøkes uten å gå til lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ved hjelp av ny DNA-teknologi har en gruppe forskere ved Århus Universitetshospital utviklet en metode der hver enkelt pasient kan teste seg selv hjemme, og sende prøven med posten til laboratorieundersøkelse. Dermed slipper både kvinner og menn å gå til legen for å bli undersøkt.

- For mennenes del dreier det seg bare om en urinprøve. Kvinnene får en liten pipette med saltvann som de skal skylle skjeden med, forklarer lege Lars Østergaard ved Marselisborg Hospital.

Han offentliggjør undersøkelsen sammen med en rekke andre kolleger i denne ukens utgave av legetidsskriftet British Medical Journal.

Lik informasjon

Over 3.000 elever på 17 videregående skoler i Århus deltok i undersøkelsen. De ble delt inn i to grupper, som begge fikk lik informasjon om sykdommen.

Den ene gruppen fikk tilbud om å teste seg selv hjemme, mens den andre fikk tilbud om undersøkelse hos lege. Hele 93 prosent av jentene i hjemmetest-gruppen undersøkte seg selv, mens bare åtte prosent av jentene i den andre gruppen valgte å gå til legen for undersøkelse. Muligheten til å teste seg selv fikk altså mer enn 11 ganger så mange jenter til å undersøke seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer