RETT TIL Å TIGGE: Høyre-Frp-regjeringen åpnet i Sundvolden-erkjæringen for at kommunene kan innføre tiggeforbud. I nytt forslag til prinsipprogram sier Høyre at mennesker har rett til å tigge. Det blir debatt på Høyres landsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
RETT TIL Å TIGGE: Høyre-Frp-regjeringen åpnet i Sundvolden-erkjæringen for at kommunene kan innføre tiggeforbud. I nytt forslag til prinsipprogram sier Høyre at mennesker har rett til å tigge. Det blir debatt på Høyres landsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Høyres landsmøte

Ny Høyre-krangel om tigging

En enstemmig programkomité i Høyre mener tigging er en menneskerett. Unge Høyre jubler, men det blir debatt på landsmøtet.

Leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, er glad for å ha fått gjennomslag i forslaget til nytt prinsipprogram. Dersom det går gjennom på landsmøtet, vil det bare være Frp og Sp i Stortinget som er for tiggeforbud. Bruflot håper debatten om tiggeforbud nå kan legges død. Men forslaget møter sterk motstand.

I forslaget fra programkomiteen heter det:

«Fellesskapet kan aldri frarøve enkeltmennesker dets grunnleggende behov og rettigheter. Alle mennesker har rett til å be om hjelp når de trenger det, også når det skjer i form av tigging.»

SEIER: Unge Høyres leder Sandra Bruflot er glad for at en enstemmig prinsipprogramkomité slår fast at mennesker som trenger hjelp, har rett til å tigge. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/Scanpix
SEIER: Unge Høyres leder Sandra Bruflot er glad for at en enstemmig prinsipprogramkomité slår fast at mennesker som trenger hjelp, har rett til å tigge. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/Scanpix Vis mer

Rett til å be om hjelp

- Å sette enkeltmennesket foran systemet er et viktig prinsipp for Høyre. Og retten for et menneske til å be om hjelp, må stå over retten til å bli skjermet fra noe vi synes er ubehagelig. For Unge Høyre er det en stor seier å få dette inn i prinsipprogrammet.

Hvis det blir vedtatt, vil det være førende for politikerne våre, både lokalt og på Stortinget, sier Bruflot til Dagbladet.

- Jeg skjønner at mange er bekymret for bakmenn og kriminelle nettverk. Men med et forbud skjærer vi alle over én kam, og rammer alle. Også norske narkomane som ber om en tier.»

Kriminelle nettverk har vi andre verktøy for å bekjempe. Det er ikke lov å la barn sove ute, og EØS-borgere kan sendes ut etter tre måneder hvis de ikke har jobb, sier Bruflot.

- Kommunene må få bestemme

Det var i 2012, etter en lang og opphetet debatt på landsmøtet, at Høyre åpnet for lokale tiggeforbud. Adgang til tiggeforbud ble innført av Høyre-Frp-regjeringen i 2013.

Nå blir det ny debatt på Høyres landsmøte.

Foreløpig har Oslo Høyre og Vestland Høyre varslet at de går mot formuleringen som gir rett til tigging. Oslo Høyre vil også gi kommunene rett til å innføre midlertidig forbud mot organisert tigging.

- Forbud mot tigging eller ikke bør være et spørsmål for lokalpolitikerne i bygd og by. Mennesker har rett til å be om hjelp, men vi vil ha muligheten til å forby organisert tigging. Derfor går vi mot et forslag som fratar lokalpolitikerne denne muligheten. Vestland Høyre er generelt opptatt av at de nye storkommunene skal få økt innflytelse over eget samfunn, sier Leder i Vestland Høyre, Tom Georg Indrevik.

Pågående tiggere

Os kommune er en av kommune som har tiggeforbud i politivedtektene. Vararordfører fra Høyre, Maria Buraøy, sier det fungerer godt i kommunen, og vil stemme mot forslaget i prinsipprogrammet på landsmøtet.

- Jeg mener det må være opp til kommunen å vurdere dette. Som vist i en dokumentar i NRK var det et stort organisert tiggermiljø i Bergen da vi innførte tiggeforbud. Miljøet begynte å komme til Os. Innbyggerne følge seg utrygge. Tiggerne var veldig pågående og gikk etter folk. Det er ikke for å være ekkel at vi har tiggerforbud. Det skal ikke være nødvendig for folk i Norge å tigge. De som har lovlig opphold her, skal få hjelp på andre måter, sier Buarøy.