HØSTFERIE: Mange skoleelever har høstferie denne uka. De har virkelig været på sin side. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HØSTFERIE: Mange skoleelever har høstferie denne uka. De har virkelig været på sin side. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Høytrykk i hele landet

Ny høytrykksrekord: - Jeg har aldri sett noe lignende på høsten før

Har ikke blitt målt så kraftig trykk siden 1957.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skinner sola fra skyfri himmel over nesten hele landet. Dette har sin årsak i en høytrykksrekord for oktober.

Målingene av høytrykk strekker seg tilbake til 1957. Siden den gang har det aldri blitt målt så høyt lufttrykk i oktober som nå.

1050 hPa

Det høyeste lufttrykket ble målt i Hedmark til 1050 hPa mandag. Den tidligere rekorden ble satt i Bergen i oktober 1971. Da ble trykket målt til 1042,1 hPA.

- Jeg har aldri sett noe lignende på høsten før, kanskje om vinteren og i januar, men en nesten 60 år gammel rekord for oktober er slått, sier Storm-meteorolog Olav Krogæter.

Han opplyser om at trykket nå måles til over 1040 hPa over hele landet mandag. Flere steder er er trykket målt til over 1045.

Kromsæter opplyser at årsrekorden for Norge ble satt i januar i 1907. Da ble trykket målt til 1061 hPa i Dalen i Telemark.

KRAFTIG HØYTRYKK: Mandag skinner sola over hele landet. Der har sin årsak i et kraftig høytrykk. Foto: Yr.no
KRAFTIG HØYTRYKK: Mandag skinner sola over hele landet. Der har sin årsak i et kraftig høytrykk. Foto: Yr.no Vis mer

Skyer på Østlandet

Når det gjelder været framover, vil sola stråle på Østlandet fram til helga, før skyer fra Øst-Europa trekker innover landet.

- På indre Østlandet og i Østerdalen blir det skikkelig kaldt om nettene. Også mange andre steder på Østlandet blir det nattesfrost, sier Krogsæter, som opplyser om det bare er i dag det er skyfritt i hele landet.

I morgen må man belage seg på skyer og regn i Lofoten og nordover.

- Det kommer inn forbigående skyer og regn i morgen i nord, men det blir bedre igjen på torsdag, sier Krogsæter.

I Sør-Norge, på Vestlandet og i Trøndelag vil været fortsatt holde seg fint og skyfritt, men det vil fortsatt være kaldt om nettene.

- Det blir litt kaldere, men dagtemperaturene blir fine, særlig i Sør-Norge, sier Krogsæter.

Regn til helga i sør

Ingrid Berntsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, er for det meste enig med Kromsæter i Storm.

- I Fra Trøndelag og sørover fortsetter det fine været denne uka. Det blir nok litt skyer til helga, men det ser ut til å bli oppholdsvær for det aller meste. Sørlandet kan få litt regn lørdag og søndag, sier Berntsen.

Nord-Norge får nok litt dårligere vær.

- I Nord-Norge vil det komme nedbør i morgen, og på kysten blir det stiv kuling. Men allerede på torsdag blir det bedre vær i Nordland, og på fredag blir det etterhvert opphold i resten av Nord-Norge, sier Berntsen om det forbigående regnværet.