Ny husleie-lov truer leietakere

Regjeringens arbeid med en ny lov om husleie kan føre til at leietakeres rettssikkerhet blir enda dårligere enn i dag. Et av forslagene som vurderes er er å fjerne de kommunale husleienemndene, sier Leieboerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Skattelette for leietakere!

- Dette er å gå helt feil vei. I stedet for å fjerne husleienemndene burde Kommunaldepartementet sørge for å styrke nemndene slik at klagemuligheten for leietakere blir bedre, sier styreleder i Leieboerforeningen Ola Fæhn til Dagbladet.

Politisk rådgiver Eva Lian (Sp) i Kommunaldepartementet bekrefter at departementet er godt i gang med lovarbeidet. Dersom alt går etter planen, skal saken oversendes Stortinget i løpet av våren. Lian kan imidlertid ikke si noe nærmere om husleienemndenes skjebne.

Forslaget om å legge ned husleienemndene er, ifølge Ola Fæhn, økonomisk begrunnet. Man ønsker ikke at kommunene og staten for framtida skal ha utgifter knyttet til leietakeres klagemuligheter. I dag har man kommunale husleienemnder i Oslo, Drammen, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. Leietakere kan klage til nemndene dersom man mener husleia er for høy.

- Nå ligger det an til at husleienemndene skal erstattes av en ny ordning: Dersom en leietaker ønsker å klage på husleia, må han eller hun gå til domsstolen, som da oppnevner en takstmann. Dersom utleier eller leietaker er uenig i takstmannens vurdering, må de gå til by- eller herredsrett for å få prøvd sine rettigheter. Hvem tar sjansen på å bruke titusenvis av kroner for å prøve slike saker for domsstolene, spør Ola Fæhn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer