Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny husleie-lov truer leietakere

Regjeringens arbeid med en ny lov om husleie kan føre til at leietakeres rettssikkerhet blir enda dårligere enn i dag. Et av forslagene som vurderes er er å fjerne de kommunale husleienemndene, sier Leieboerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skattelette for leietakere!

- Dette er å gå helt feil vei. I stedet for å fjerne husleienemndene burde Kommunaldepartementet sørge for å styrke nemndene slik at klagemuligheten for leietakere blir bedre, sier styreleder i Leieboerforeningen Ola Fæhn til Dagbladet.

Politisk rådgiver Eva Lian (Sp) i Kommunaldepartementet bekrefter at departementet er godt i gang med lovarbeidet. Dersom alt går etter planen, skal saken oversendes Stortinget i løpet av våren. Lian kan imidlertid ikke si noe nærmere om husleienemndenes skjebne.

Forslaget om å legge ned husleienemndene er, ifølge Ola Fæhn, økonomisk begrunnet. Man ønsker ikke at kommunene og staten for framtida skal ha utgifter knyttet til leietakeres klagemuligheter.
I dag har man kommunale husleienemnder i Oslo, Drammen, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. Leietakere kan klage til nemndene dersom man mener husleia er for høy.

- Nå ligger det an til at husleienemndene skal erstattes av en ny ordning: Dersom en leietaker ønsker å klage på husleia, må han eller hun gå til domsstolen, som da oppnevner en takstmann. Dersom utleier eller leietaker er uenig i takstmannens vurdering, må de gå til by- eller herredsrett for å få prøvd sine rettigheter. Hvem tar sjansen på å bruke titusenvis av kroner for å prøve slike saker for domsstolene, spør Ola Fæhn.

Han går sterkt imot å legge ned husleienemndene. For det første har disse nemndene god kompetanse i prisspørsmål. - Når mange offentlige takstmenn skal inn, vil prisvurderingene bli høyst variable.
For det andre reduseres leietakernes rettssikkerhet ved at de sjøl må gå til domsstolene. Til dags dato har ikke Leieboerforeningen ett eksempel på at noen leietaker har tatt sjansen på å stevne en utleier på grunn av husleienivået.

- Hva er vitsen med å ha et sterkt vern mot utkasting når utleiere står fritt til å forlange den husleie de ønsker. Blir husleia høy nok, flytter folk uansett, sier Fæhn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!