Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny hverdag i Sør-Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Så har Nelson Mandela takket for seg som leder i Sør-Afrika. Det gjorde han under avslutningen av valgkampen i går, sammen med sin etterfølger, Thabo Mbeki. Og naturlig nok var åstedet Soweto, den svarte fattigbydelen som var midtpuktet for de svartes kamp under apartheidregimet. Onsdag går sørafrikanerne til urnene. 16. juni overlater Mandela presidentembetet til Mbeki.
  • På mange måter er det først nå demokratiet i «det nye» Sør-Afrika begynner sitt liv. I alle fall er det nå hverdagen begynner for det svarte flertallsstyret i dette kjempelandet, hvor utfordringene i sannhet står i kø. Overgangen fra det hvite mindretallsregimet til demokrati er med dette fullført, under Mandela som en samlende landsfader. Når denne tross alt har forløpt overraskende fredelig, må Mandela tilskrives en stor del av æren.
  • Uten tvil vil Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) vinne valget stort. Men det er ikke sikkert at ANCs politiske hvetebrødsdager med velgerne vil vare så lenge under Mbeki, når Mandela er borte fra arenaen. For så vidt er det ikke snakk om noe klart politisk skifte, for Mbeki har i lang tid vært landets egentlige regjeringssjef. Han vil fortsette med «stø kurs».
  • Spørsmålet er om Mbeki klarer å samle det sprikende landet på tvers av sosiale, rasemessige, etniske og religiøse skillelinjer om et felles krafttak mot fattigdom, vold, lovbrudd, diskriminering, boligmangel og hele rekka av mangler i samfunnet. Vil ytterliggående hvite og zuluene hver på sin kant holde seg i ro? De siste åra har vold og forbrytelser nådd et nesten ufattelig omfang, som truer hele samfunnssolidariteten. Det er nå framover vi vil få se om Mandela var uunnværlig for å holde Sør-Afrika sammen.
  • Og det er nå i den kommende politiske hverdagen Thabo Mbeki må vise, ikke bare hva han er god for, men hvor styringsdyktig ANC er, og ikke minst hva det svarte flertallsstyret kan få til i Sør-Afrika.