Ny ildkule over Østlandet

Meteor lyste opp himmelen like etter midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke før støvet etter den forrige har lagt seg, lyser en ny meteor opp nattehimmelen over Østlandet. Nattas ildkule ble først observert 00.09.30 natt til i dag, og var synlig i like under seks sekunder, sier Steinar Midtskogen til Dagbladet.

Astronomientusiasten har montert opp et kamera som kontinuerlig overvåker himmelen, sett fra Voksenlia i Holmenkollåsen. Det er foreløpig ikke mulig å fastslå endelig om objektet brant fullstendig opp, eller om deler nådde bakken i form av meteoritter.

- Denne var svakere enn den vi så 1. mars. Om den har gitt noe meteorittnedfall er for tidlig å kunne si noe om, men det er absolutt en kandidat som bør sjekkes nærmere, ifølge Midtskogen.

Tredje ildkulen Mer data og granskning av bildemateriale må til før det er mulig å si noe sikkert om retningen den falt. Sett fra Oslo var meteoren synlig i sørvest, muligens over sørlige deler av Buskerud eller Telemark.

Dette er den tredje store meteoren over Østlandet som er festet til film på få uker. I tillegg til hendelsen i starten av mars, fikk billister i morgenrushet ta del i et et tilsvarende skue 3. februar. Tidligere denne uka ble det også kjent at en meteoritt trolig har truffet et tak på Rodeløkka i Oslo.

Jorda bombarderes kontinuerlig av materie fra verdensrommet. Det som populært kalles stjerneskudd, som skyldes bittesmå partikler på størrelse med sandkorn, treffer hyppig og er et svært vanlig syn på en klar og skyfri natt. Jorda treffes av disse flere millioner ganger i døgnet.

- Flere enn vanlig De større «ildkulene» som observeres flere ganger om året forårsakes typisk av objekter «fra 15-20 gram og opp til rundt et hekto», sier professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Selv om de er mye sjeldnere enn de små stjerneskuddene, treffer de likevel jevnlig atmosfæren over norsk territorium. Ofte forblir de ukjente på grunn av at det skjer over øde, ubebodde områder, om dagen når de ikke vises eller når det er overskyet.

- Du kan få meteorer som vises om dagen også, men da må de være store, sier Aksnes.

På grunnlag av opplysninger om at nattas meteor var svakere enn ildkulen 1. mars, tror ikke Aksnes at fragmenter har overlevd ferden gjennom atmosfæren uten å brenne opp.

- Denne var nok betydelig mindre. Partiklene trenger ikke å være så store for at det skal lyse skikkelig opp, sier Aksnes.

Flere enn før? Steinar Midtskogen, som startet opp kameraprosjektet for åtte til ni år siden, mener han har observert «flere kraftige meteorer enn vanlig den siste tida».

Dette kan skyldes rene tilfeldigheter, eller at jorda befinner seg på et sted i omløpsbanen rundt sola med ekstra mye materie som står i fare for å treffe atmosfæren. Aksnes mener årsaken er førstnevnte.

- Jorda er ikke inne i noe område som fører til noen spesiell meteorsverm om dagen, sier Aksnes.