Ny influensavirus på vei

En god del av influensaviruset som er påvist den siste tiden ligner den vi har hatt i Norge de to siste vintrene. Men det har også dukket opp en variant som har endret seg i forhold til vaksineviruset.

Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård
Illustrasjonsfoto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Folkehelseinstituttet opplyser at det halvveis ut i desember fortsatt er lite influensaaktivitet. Så langt har den nye varianten vært i mindretall i Norge, og det er usikkert i hvilket omfang den vil sirkulere denne sesongen.

- Hvilket virus som vil dominere i årets influensautbrudd, og hvor stort det vil bli, er det ennå ikke mulig å forutsi, sier seniorforsker Olav Hungnes som leder instituttets laboratorieovervåkingen av influensa.

Han sier at forholdsvis få har blitt syke så langt i årets influensasesong. Av de tilfellene som er påvist gjelder noen tilfeller en virusvariant som ikke er dekket helt opp i årets influensavaksine.

- Det er ennå for tidlig å si om dette vil føre til hardere influensasesong i år enn i fjor, sier Hungnes.

Den nye varianten er en såkalt driftsvariant. I tidligere sesonger har det forekommet at driftsvarianter har vist begrenset spredningsevne i den første perioden de sirkulerer. Prøver viser godt med antistoff mot alle vaksinevirusvariantene.

- Dermed er det kanskje ikke helt «fritt fram» for den nye varianten heller, og et eventuelt utbrudd behøver ikke bli så stort, sier seniorforskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.