Ny innbygger i dyreparken

Babyape mirakuløst i live i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trodde alt håp var ute for fosteret, og tok keisersnitt for å redde moren, som begynte å bli trøtt og sliten etter å ha hatt veer i ett døgn, uten at hun hadde klart å få ut ungen, forteller Rolf Arne Ølberg, som utførte inngrepet, på Dyreparken i Kristiansand sine hjemmesider.

De ansatte ved dyreparken trodde ekornapen Pjokka bar på et dødt foster, men lørdag ble en bitte liten babyape født ved hjelp av keisersnitt.

Keisersnittet ble foretatt for å redde livet på den åtte år gamle moren.

Det viste seg nemlig at ungen var blitt for stor. Den lå og stanget hodet mot fødselsveien. Mora hadde aldri klart å føde ungen på naturlig måte.- Det var helt stille inni magen. Men da jeg skrapte mot livmora merket jeg at det var bevegelse. Og da jeg tok ut ungen så jeg at det var liv i den, så vidt det var. Jeg måtte banke den noen ganger, og så begynte den å puste, forteller Ølberg.


Apebabyen, som foreløpig er for liten til å fastslå om er gutt eller jente, så dagens lys lørdag 21. juli. Den hadde trolig ikke overlevd om dyreparken hadde ventet lengre med inngrepet.

Ekornapen Pjokka fikk samme type narkose som brukes på mennesker, og hele inngrepet var unnagjort i løpet av en times tid.

Mor og barn får slapper nå av i et eget rom, atskilt fra de andre ekornapene. Hvis alt går bra vil de bli i sluppet inn til resten av flokken neste uke.

NTB

KVIKNET TIL: - Etter at vi hadde tatt ut ungen la vi den oppå magen til mora. Der begynte den å drikke melk og kviknet sakte, men sikkert til, forteller Rolf Arne Ølberg, som utførte inngrepet. FOTO: Lisa Linn Lorentzen/Kristiansand Dyrepark/SCANPIX
KVIKNET TIL: - Etter at vi hadde tatt ut ungen la vi den oppå magen til mora. Der begynte den å drikke melk og kviknet sakte, men sikkert til, forteller Rolf Arne Ølberg, som utførte inngrepet. FOTO: Lisa Linn Lorentzen/Kristiansand Dyrepark/SCANPIX Vis mer
<B>I TOLVTE TIME: Man trodde alt håp var ute for fosteret, og tok keisersnitt for å redde moren, som begynte å bli trøtt og sliten etter å ha hatt veer i ett døgn.