Krigen i Ukraina

Ny innrømmelse

Russlands president Vladimir Putin og folkene rundt ham har flere ganger avvist at vernepliktige sendes til Ukraina. Nå innrømmes det - nok en gang - at vernepliktige har deltatt i krigen.

TROSSET: I startfasen av krigen hevdet Russlans president Vladimir Putin i en tale at han bare ville bruke profesjonelle militære, og ikke sende vernepliktige. Det har imidlertid vist seg at vernepliktige sendes til Ukraina likevel. Foto: NTB / Pavel Golovkin/Pool via REUTERS
TROSSET: I startfasen av krigen hevdet Russlans president Vladimir Putin i en tale at han bare ville bruke profesjonelle militære, og ikke sende vernepliktige. Det har imidlertid vist seg at vernepliktige sendes til Ukraina likevel. Foto: NTB / Pavel Golovkin/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske myndigheter innrømmer at det har blitt sendt vernepliktige til Ukraina - etter at president Vladimir Putin tidligere har nektet for at dette fant sted.

Det er den militære påtalemyndigheten i det vestlige distriktet i Russland som rapporterer at rundt 600 vernepliktige har vært involvert i invasjonen av Ukraina, melder det russiske statlige nyhetsbyrået Interfax.

NÆRT HOLD: Disse bildene skal vise Russlands «supervåpen» i strid, ikke langt unna byen Kherson, ifølge den tyske avisa BILD. Vis mer

12 offiserer skal nå straffes fordi de tillot vernepliktige å bli sendt til Ukraina - stikk i strid med russisk politikk, ifølge militæradvokat Artur Yegiyev. De vernepliktige skal ifølge nyhetsbyrået alle ha blitt returnert til Russland.

En representant for påtalemyndigheten sier at det er iverksatt disiplinære tiltak for alle bruddene som er avdekket.

Avviste bruk av vernepliktige

I startfasen av krigen hevdet Putin i en tale at han bare ville bruke profesjonelle militære, og ikke sende vernepliktige.

9. mars innrømmet imidlertid en talsmann at russerne hadde sendt vernepliktige til Ukraina for å krige. I sosiale medier sirkulerte det i tillegg videoer av unge, uerfarne soldater som har blitt tatt til fange av ukrainerne.

Det har ved flere anledninger blitt meldt at Russland har slitt med å rekruttere nok soldater. Ifølge britisk etterretning forsøker de blant annet å hente inn veteraner som sluttet i militæret før 2012.

DELER VIDEO: Ukrainsk brigade har publisert denne videoen som de hevder viser et russisk helikopter som blir skutt ned av et skulderavfyrt luftvernmissil. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Signerte ny lov

I mai signerte Putin en lov som fjerner den øvre aldersgrensa for russere og utlendinger som aksepteres i russisk militærtjeneste, ifølge det russisk statseide mediet Tass.

Tidligere var det bare akseptert med «borgere i alderen 18 til 40 år og utlendinger i alderen 18 til 30 år», skriver mediet.

Endringen gjelder folk som verver seg frivillig, ikke obligatorisk militærtjeneste, ifølge NTB.

Usikre russiske tap

Britisk etterretning anslo i slutten av april de russiske tapene til rundt 15 000 soldater. Det er omtrent like mange som de mistet i løpet av drøyt ni år med krigføring i Afghanistan fra slutten av 1979.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder imidlertid at mer enn 31 000 russiske soldater har måttet bøte med livet siden landet invaderte Ukraina.

SKUTT NED: Video viser hvordan russiske styrker skyter ned ukrainske overvåkningsdroner på slagmarken. Video: Den 45. ukrainske artilleribrigade / Facebook. Vis mer

- Siden 24. februar har Russland betalt for sin fullstendig meningsløse krig mot Ukraina med mer enn 300 av landets soldater hver dag. Dagen vil komme da antall døde overgår grensa for hva som er levelig, også for Russland, sa Zelenskyj ifølge NTB.

Krigen har vart i 104 dager, og med de 300 soldatene Zelenskyj sier Russland mister per dag, blir det 31 200. Påstanden er ikke bekreftet eller avkreftet fra uavhengig hold, og Russland oppgir langt lavere tall.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer