Ny instruks for sikkerhetstjenesten i Forsvaret

FOST er blitt FSA med ny instruks etter kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sikkerhetstjenesten i Forsvaret har fått ny instruks, blant annet som svar på kritikken fra Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene.

Samtidig får det som før het Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) nytt navn og ny forkortelse: Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

- Dette gjør vi for å understreke at FSA er Forsvarets egen sikkerhetsavdeling og ikke en hemmelig tjeneste på lik linje med NSM, E-tjenesten og PST. Vi gjør det for å skape klarhet rundt FSAs virkemiddelbruk og avdelingens legale basis, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Som ledd i det som presenteres som en styrket kontroll av sikkerhetstjenesten, er det etablert et eget tilsynsutvalg som skal føre regelmessig tilsyn og inspeksjoner.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget) slår i årsmeldingen for 2009 fast at sikkerhetstjenesten synes å ha en uklar rolleforståelse når det gjelder hvilke saker tjenesten kan undersøke og hvilke tiltak som kan settes i verk.

Da årsmeldingen ble overlevert stortingspresidenten i mars sa utvalgets leder Helga Hernes at sikkerhetstjenesten sågar hadde gitt EOS-utvalget direkte uriktige opplysninger, noe hun betegnet som meget alvorlig.

(NTB)